Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az Európai Parlament újabb ügyben felfüggesztette Kovács Béla mentelmi jogát

2017-06-01 16:51:00

Újabb ügyben felfüggesztette Kovács Béla jobbikos európai parlamenti (EP-) képviselő mentelmi jogát csütörtökön a testület brüsszeli plenáris ülése.

    A javaslatról kézfeltartással szavaztak a képviselők.
    Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta tavaly szeptemberben az Európai Unió csalás elleni hivatalától (OLAF) érkezett jelentések alapján. A képviselő a gyanú szerint 2012-2013-ban gyakornoki szerződést kötött négy magánszeméllyel, de valójában az érintettek nem is jártak Brüsszelben és semmilyen munkát nem végeztek.
    Sajtóhírek szerint a plenáris ülés döntése nyomán Kovácsot gyanúsítottként idézheti be a Központi Nyomozó Főügyészség csalás és magánokirat-hamisítás miatt.
    Az EP jogi bizottsága hétfőn tett javaslatot Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztésére. A határozatban kitértek rá, hogy a képviselő háromszor is elfogadta a testület meghívását egy meghallgatásra, azonban végül egyszer sem jelent meg.
    A képviselő mentelmi jogát egy másik ügyben már felfüggesztette az uniós parlament 2015 októberében, miután Kovács egy jelenleg is aktív, egykori KGB-ügynökkel kapcsolatos nyomozás során az Alkotmányvédelmi Hivatal látókörébe került. A polgári elhárítás figyelmét az keltette fel, hogy rendszeresen találkozott konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel látogatott Moszkvába.
    A jogi védettség konkrét bűncselekmény gyanúja miatt kérhető, minden újabb ügyben ismét kérelmezni kell.