Emma napja van. | 2024.04.19

Prágában mutatják be a Balassi Intézet (N)ők is hősök című fotókiállítását

2017-06-01 14:52:00

 A prágai Magyar Intézetben csütörtöktől látható a (N)ők is hősök - Magyar női sorsok az I. világháborúban című fotókiállítás.

    A tárlat az első világháborúban élt nők küzdelmes helytállását mutatja be 30 felnagyított, első világháborús fotó, valamint csaknem húsz eredeti, korabeli tárgy, korabeli cikkek és naplórészletek segítségével - közölték a szervezők az MTI-vel.
    Az I. világháborúban nem csupán a hadseregeknek kellett megküzdeniük egymással, a hadviselő felek igyekeztek egész társadalmukat mozgósítani a győzelem érdekében. A háború Magyarország számára sem csak a hadköteles korú férfiak, hanem az országban élő mintegy 11 millió nő részvételével zajlott. A tárlat az ő küzdelmes helytállásukat akarja néhány jellemző részlet segítségével bemutatni - tették hozzá. 
    Annak ellenére, hogy a harcokban szinte csak a férfiak vettek részt, a nőkre szintén fontos feladatok hárultak. A férfiak lelkesítése és a sebesültek ápolása mellett nekik kellett átvenniük a férfiak helyét a munkában. Az elhúzódó háborúban fontos volt a termelés fenntartása, és mivel a megtermelt javakból elsősorban a harcoló hadseregek részesültek, a hátországban maradtak ellátása egyre romlott. Ennek kárvallottjai közé tartoztak a sok esetben családfenntartói szerepre kényszerülő nők is, akiknek sok tekintetben nélkülözniük kellett - fejtették ki.
    A cseh fővárosban július 31-ig látható tárlat létrejöttét az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság mellett az Országos Széchenyi Könyvtár, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Magyar Nemzeti Múzeum segítette, kurátorai Bodnár Zita, Kincses Károly fotótörténész és ifj. Bertényi Iván történész voltak.