Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Roszatom tendert írt ki az új blokkok turbina-berendezéseire

2017-06-01 06:16:09

Tender írt ki 770,6 millió euró értékben a Paks II projekt keretében az erőműben az ötös és hatos blokk turbinacsarnoka alap és kiegészítő berendezéseinek gyártására és szállítására a Roszatom vállalatcsoporthoz tartozó Akcionyernoje Obscsesztvo Inzsinyiringovaja Kompanyija ASE - közölte szerdán a RIA Novosztyi hírügynökség.

    A pályázatokat június 6-ig várják, a tender első szakaszának eredményét június 26-ig kihirdetik.
    A hírügynökség idézte Alekszej Lihacsovnak, a Roszatom vezérigazgatójának a Világgazdaság számára az év elején adott interjúját, amelyben Lihacsov kijelentette, hogy "minden beszerzés nyíltan és átláthatóan valósul majd meg, összhangban az Európai Unió előírásaival". 
    A hírügynökségi jelentés emlékeztet rá, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a Paks II projekt keretében az új reaktorblokkok megépítését, az Országos Atomenergia Hivatal pedig kiadta Paks II. környezetvédelmi telephelyengedélyét. Jelenleg az új blokkok építési munkálatai megkezdésének engedélyeztetése folyik.
    A felek 2014 végén írták alá az új reaktorblokkok megépítéséről szóló megállapodást az orosz VVER-1200-as technológia alapján. Oroszország a projekthez 10 milliárd euró hitelt biztosít Magyarországnak.