Auguszta napja van. | 2024.03.29

Új igazgató a tatai múzeumban

2017-05-31 16:57:00

A tatai Kuny Domokos Múzeum vezetői feladataival öt évre a korábbi igazgatóhelyettest, Schmidtmayer Richárdot bízta meg szerdai ülésén a képviselő-testület.

    Schmidtmayer Richárd 2005 óta dolgozik az intézményben, 2013-ban már egy ideig megbízott igazgatóként vezette a múzeumot. Szintén vezetői feladatokat látott el 2017 februárjától, mivel az akkori igazgató, Perger Gyula megbízatása közös megegyezéssel megszűnt.
    A Kuny Domokos Múzeum megyei hatókörű városi múzeum, mely Komárom-Esztergom megye egyik legrégebbi múzeumaként a tatai piarista gyűjteményből alakult ki.
    Az 1912-ben alapított Piarista Múzeum gyűjteményén kívül jelentős, főként bronzkori és római kori régészeti, természettudományi, helytörténeti, képző- és iparművészeti, valamint hazai és nemzetközi néprajzi anyagot őriz, többek között a tatai fajanszmanufaktúra emlékeit.
    Fő kiállítóhelye a Zsigmond király alapította tatai vár, valamint a teljes magyarországi németség anyagi és szellemi kultúráját bemutató Német Nemzetiségi Múzeum a Nepomucenus malomban. 
    Az intézmény kiállításait 2016-ban közel 80 ezer látogató kereste fel.