Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ötödével növelte árbevételét a Bosch tavaly Magyarországon

2017-05-31 15:52:00

 Ötödével, 1149 milliárd forintra növelte árbevételét a Bosch tavaly Magyarországon az előző évihez képest, míg kétezer munkavállalóval, 14 200-ra bővítve alkalmazottai számát a legnagyobb ipari foglalkoztató lett az országban - közölte a Bosch szerdán az MTI-vel.

    A teljes forgalomban szerepel a nem konszolidált vállalatok árbevétele és a saját vállalatok közötti kereskedelmi tevékenység is. A magyar piacon a Bosch tavaly az egy évvel korábbinál 3 százalékkal alacsonyabb, 238 milliárd forintos forgalmat ért el, a "kihívást jelentő piaci környezet" miatt - írták.
    A közlemény szerint 2016-ban 72 milliárd forintot költött beruházásokra a csoport, ami 16 százalékkal haladja meg az előző évit. Az egyik legjelentősebb beruházás a 62 ezer négyzetméteren elterülő hatvani logisztikai park, amelyet júniusban kezdenek építeni és 2018 második felében adnak át a tervek szerint.
    A magyarországi Bosch csoport 2016-ban 47 milliárd forintot fordított kutatás-fejlesztésre, az előző évihez képest több mint 25 százalékkal többet. A Budapesti Fejlesztési Központban a Bosch mérnökei a jövő mobilitási megoldásain dolgoznak, az automatizált vezetésre és a villamosításra összpontosítva - írták a közleményben.
    A Robert Bosch Elektronika Kft. hatvani gyárában tavaly elindított új gyártósorokon az elektromobilitáshoz és az automatizált vezetéshez gyártanak teljesítményelektronikákat, középhatósugarú radarokat és szenzorokat, a hagyományosnak számító üzleti területek mellett, mint például a műszerfalak gyártása - írták. A miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. legújabb generációs termékei az elektronikus fékrásegítő motorok, szervomotorok és menetstabilizáló rendszerek, amelyek a hibrid és elektromos meghajtású járművek nélkülözhetetlen alkatrészei, míg az Egerben és Makláron működő Robert Bosch Automotive Steering Kft. kormányműveket, kormányoszlopokat, kormánytengelyeket és felújított alkatrészeket gyárt.
    Daniel Korioth, a magyarországi Bosch csoport vezetője a közlemény szerint elmondta, a Bosch hazai jelenléte folyamatosan erősödik, a csoport továbbra is hosszú távra tervez Magyarországon. A vállalat jövőt alakító technológiai törekvéseihez magasan kvalifikált szakemberekre van szükség, és a Bosch támogatja egy új, a munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelő műszaki értelmiségi generáció kinevelését - szögezte le.
    A magyarországi Bosch csoport több száz magasan képzett mérnököt és technikust keres budapesti, hatvani, maklári és miskolci telephelyeire, ezért a csoport nagy hangsúlyt fektet az oktatásra, különösképpen a Magyarországon zajló mérnök- és szakképzésekre és 19 oktatási intézettel folytat együttműködést - írták a közleményben.