Gedeon napja van. | 2024.03.28

Brüsszelben is bemutatják Az ékszer metamorfózisa című kiállítást

2017-05-31 15:15:00

A brüsszeli nagykövetség kulturális szolgálatának épületében szerdán nyílik meg a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének Az ékszer metamorfózisa című kiállítása.

    A tárlatot szerda este Gaëlle Cornut, a World Crafts Council - Belgique Francophone (WCC-BF) igazgatója nyitja meg, az érdeklődők később a Balassi Jazz Club koncertjén vehetnek részt - közölte a Balassi Intézet szerdán az MTI-vel.
    A Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége együttműködésével rendezett kiállítás az ékszerek megjelenésének és szerepének átalakulását mutatja be. 
    Korábban az ékszer célja az volt, hogy ékesítsen, küldetését akkor töltötte be, ha el tudta látni dekoratív funkcióját. Ma azonban az ékszer fogalma egyre inkább új jelentést kap, hiszen most egy gyűrű vagy fülbevaló értékét már nem feltétlenül a benne foglalt drágakő mérete és fajtája határozza meg - vélik a szakértők. 
    Mint írják, a kortárs ékszerkészítés nemcsak a formatervezés és anyaghasználat terén feszegeti a határokat, hanem arra is törekszik, hogy globális művészeti formává váljon és átmenetet képezzen az művészet, a mesterség és a design között. A kortárs ékszer művészi kifejező erejű, egyedi vagy kis szériás alkotás, amelyben a tárgy formája és gondolati tartalma összhangban áll.
    A tárlatot a magyar közönség május 12. és 25. között láthatta Budapesten.