Emma napja van. | 2024.04.19

Belügyminiszter: Csehország a választásokig már nem fogad be menekülteket

2017-05-31 14:26:00

Csehország az október második felére kiírt parlamenti választásokig már egyetlen menekültet sem fogad be - állította Milan Chovanec belügyminiszter abban az interjúban, amelyet szerdán közölt a Právo című cseh napilap.

    Kijelentette, hogy amennyiben a cseh kormány az ő javaslata ellenére mégis jóváhagyná az Európai Bizottság által javasolt kötelező menekültkvótákat, kész távozni miniszteri bársonyszékéből. 
    A kvóták napirenden szerepelnek a kabinet szerdai ülésén.
    "Nem számolok migránsok befogadásával, mert a kvótarendszer rossz, és a kvóták nem működnek" - jelentette ki a miniszter.
    Csehország eddig 12 menekültet fogadott be, amit az Európai Bizottság elégtelennek minősített. A bizottság a közelmúltban felhívta Csehország, Magyarország és Lengyelország figyelmét, hogy amennyiben továbbra is ellenezni fogják a menekültek befogadását, büntetésekre, szankciókra kell számítaniuk.
    Bár "többmilliós nagyságú" euróösszegekről van szó, Milan Chovanec szerint nem szabad meghátrálni Brüsszel előtt, és Prágának továbbra is ragaszkodnia kell ahhoz, hogy az illetékes cseh hatóságok mindenkit szigorú biztonsági ellenőrzésnek vessenek alá. 
    "A kérdés az, hogy ez az összeg elfogadható-e vagy sem, érdemes-e fizetnünk vagy sem" - mondta a belügyminiszter. Úgy vélte: Csehországnak nem szabad meghátrálnia, "még azon az áron sem, hogy fizetni fog".
    A belügyminiszter elismerte, hogy a cseh kormány nem teljesen egységes a menekültkvóták elfogadása kérdésében.
    "Meglehet, hogy leszavaznak. Ha ez megtörténik, akkor nem csinálom tovább, és távozom. Ha arra kényszerítenének, hogy mindenféle ellenőrzés nélkül fogadjunk be valakit, az már nélkülem lesz" - magyarázta álláspontját a cseh belügyminiszter.
    Megismételte: az idegenek szigorú ellenőrzés nélküli befogadása veszélyt jelentene a cseh állampolgárok számára, s ez számára teljességgel elfogadhatatlan.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó