Emma napja van. | 2024.04.19

Krónika 1. rész (ÁSZ-beszámoló)

2017-05-31 13:23:00

 A közpénzügyi ellenőrzéseket végző szervezetek módszertanának egységesítését szorgalmazza az Állami Számvevőszék (ÁSZ), amelynek beszámolóját a tavalyi évi tevékenységéről szerdán tárgyalta az Országgyűlés.


    ÁSZ: egységesíteni szükséges az ellenőrzések módszertanát      

    A szervezet nevében a beszámolót ismertető Warvasovszky Tihamér alelnök elmondta: az ÁSZ tavaly kiemelten fókuszált az ellenőrzők ellenőrzésére, amelynek keretében a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Nemzeti Bank, továbbá a könyvvizsgálói kamara tevékenységét is értékelte. 
    Hangsúlyozta: az ellenőrzést végző szervezeteknek közös nyelvet kell beszélniük a hatékony munka érdekében. Az ellenőrzési módszertanok összeillesztésével, az azonos elvek szerinti összeállításával nagyobb hatás érhető el a közpénzügyek rendezettségében, a közpénzek célszerű és eredményes felhasználásában - tette hozzá Warvasovszky Tihamér. 
    Az ÁSZ szerint szükség van átlátható, nyilvános módszertanokra, hiszen ez az egyik biztosítéka az objektív, azonos módszertani szempontok alapján történő, szakszerű ellenőrzésnek. Az alelnök közlése alapján az ÁSZ szerepe ezért az, hogy kidolgozza a nemzetközi standardokon alapuló, az ellenőrző szervezetek számára meghatározó módszertani irányokat.
    Warvasovszky Tihamér arról is beszélt, hogy az ÁSZ az ellenőrzési tapasztalatok alapján négy, közpénzügyeket érintő szabályozási terület felülvizsgálatát javasolja, az önkormányzatok adósságrendezése, a közvagyonnal való gazdálkodás, a közérdekű adatok közzététele és a független könyvvizsgálattal kapcsolatban.
    
    Gazdasági bizottság: az ÁSZ megfelelően látja feladatát
    
    A beszámoló elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot előterjesztő gazdasági bizottság előadója, Czomba Sándor (Fidesz) úgy értékelt: az ÁSZ továbbra is megfelelően látja el feladatát, hatékonyan ellenőrzi a közpénzek felhasználását, támogatja és segíti az Országgyűlés munkáját, valamint olyan kiadványokat készít, olyan konferenciákat szervez, amelyek támogatják a jó állam működésének megerősítését.
    Szólt arról, hogy az ÁSZ legfontosabb feladata a közpénzekkel való hatékony és törvényes gazdálkodás ellenőrzése. Ezt a feladatot is hatékonyan látta el a szervezet úgy, hogy új ellenőrzési területeket vont be - mondta. Hozzátette: az ÁSZ kiemelten ellenőrizte tavaly azokat a szervezeteket, a jegybankot, az államkincstárat, az adóhivatalt, a statisztikai hivatalt, a könyvvizsgálói kamarát, amelyek maguk is végezhetnek felügyeleti tevékenységet.
    Czomba Sándor kitért arra, hogy az önkormányzatok ellenőrzésekor hangsúlyos volt a korrupciós veszélyek ellen védettséget biztosító belső kontrollrendszer fejlesztése, valamint az önkormányzatok pénzügyi egyensúlyának, vagyongazdálkodásuknak az ellenőrzése. Kiemelte a számvevőszék tevékenységét a magyar emberek pénzügyi tudatosságának javítása érdekében.
    
    Fidesz: az ÁSZ továbbra is rajta tartja szemét a közpénzeken
    
    Witzmann Mihály (Fidesz) szerint "az Állami Számvevőszék továbbra is rajta tartja szemét a közpénzeken, a magyar emberek adóforintjain és nagy mértékben hozzájárul az állam hatékony működéséhez".
    Hozzátette: a számvevőszék tavaly is folyamatosan kontroll alatt tartotta a makrogazdasági folyamatokat, az államadósság alakulását, és ezzel nagy mértékben hozzájárult a költségvetési tervezés átláthatóságához.
    Megemlítette az ÁSZ 2016-os tevékenységéből azt, hogy nagy hangsúlyt fordítottak az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlás ellenőrzésére. A jól irányított államnak komoly segítséget jelent a közszféra azon szervezeteinek, területeinek ellenőrzései, amelyek az államadósság-mutató alakulása, vagy az ország versenyképessége szempontjából jelentőséggel bírnak - hangsúlyozta.
    A kormánypárti képviselő hozzátette: diplomás pályakövetést is végzett az ÁSZ, illetve a 2015-ös brókerbotrányok miatt kiterjesztette a belső kontrollrendszer ellenőrzését az érintett önkormányzatokra.

    MSZP: nem jó a kormányzás
    
    Józsa István (MSZP) a kormánypárti képviselőkkel szemben úgy látta, hogy "messze nincs jó kormányzás", hiszen Magyarországon nő a szegénység, a problémák gyökere pedig "az elképzelhetetlen mértékű korrupció", a be nem folyt áfamilliárdok. Hozzátette: bőven van mit tennie a szervezetnek, amelynek stratégiai célja, hogy szerepet vállal a korrupció elleni küzdelemben.
    Emellett az ellenzéki politikus úgy látta, az ÁSZ éves beszámolói alaposak, áttekinthetőek, világosak.
    Kifogásolta, hogy nem írták le kellő mélységig a roma önkormányzatnál végzett ellenőrzést. Elmondta, ezen önkormányzatnál másfélmilliárd forint tűnt el, és jó lenne, ha az ÁSZ bevenné ellenőrzési tervébe annak kiderítését, mi is történt.
    Kitért arra is, hogy az ÁSZ valójában az Országgyűlés szerve, neki tartozik beszámolási kötelezettséggel, és helyesebb lenne, ha országgyűlési számvevőszéknek neveznék. Kérdéseket fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy az ÁSZ ellenőrzését az Országgyűlés milyen szinten látja el.
    Szorgalmazta, hogy a számvevőszék minél gyorsabban kezdje meg annak a 266 milliárd forintnak az ellenőrzését, amelyet a jegybankelnök "átpakolt" a jegybanki alapítványokhoz.