Auguszta napja van. | 2024.03.29

Budapesten tartják a közép- és kelet-európai főbírák konferenciáját

2017-05-31 09:55:00

 Budapesten tartják a közép- és kelet-európai főbírák hetedik konferenciáját, többi között a bírói függetlenségről, az igazságszolgáltatás finanszírozásáról és a közép-európai bíróságok reformjairól lesz szó - mondta Darák Péter, a Kúria elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán.

    Hangsúlyozta: egyszerre húsz ország legfelsőbb bírósága még soha nem volt jelen Budapesten, és a húsz országból tizennégy elnök érkezik a találkozóra. Ez az évente megrendezett munkatalálkozó minden legfelsőbb bírósági elnöknek sokat segít a munkájában - tette hozzá.
    A rendezvény 2011-ben indult és a hetedik találkozót tartják jövő hétfőtől szerdáig. Nyolc témában - amelyek felölelik a legfelsőbb bíróságok működésének minden szegmensét - aktuális tapasztalatokat osztanak meg a résztvevők - közölte az elnök. Jelezte: a témák között szerepel egyebek mellett a bírói függetlenség, az igazságszolgáltatás finanszírozása és a közép-európai bíróságok előtt álló reformok.
    Darák Péter kifejtette: a régióban hasonló gondokkal küzdenek az igazságszolgáltatások, ez úgy foglalható össze, hogy egy korábbi, nem demokratikus társadalmi berendezkedéshez képest, amelyben a jog "leértékelt szerepet játszott", az elmúlt évtizedekben nagy változás következett be, "az államélet szervezésének nyelve a jog lett", és a jog értelmezése, alkalmazása elsősorban a legfelsőbb bíróságok feladata. Felértékelődtek ezek az intézmények, és a felértékelődött szerephez hozzá kell rendelni a modern eszközöket.