Tivadar napja van. | 2024.04.20

OGY - Krónika 8. rész (veszélyes áruk szállítása, minősített adatok cseréje Észtországgal)

2017-05-30 19:19:00

 A veszélyes áruk szállításával összefüggő törvények módosítása után a Magyarország és az Észt Köztársaság között a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló egyezmény kihirdetését vitatták meg a képviselők kedden az Országgyűlésben. 


    Veszélyes áruk szállítása
    
    MSZP: a kormánynak elege lett az országgyűlési eljárásból
    
    Velez Árpád (MSZP) szerint a módosítás oka az, hogy a kormánynak valamiért elege lett az országgyűlési törvényhozási eljárásból, noha ez az eljárás sem vontatottnak, sem nehézkesnek nem nevezhető.
    nem érthető, hogyha még 2015-ben törvényhozási tárgykörnek tekintették ezeket az ügyeket, miért változott meg a véleményük két év múlva - firtatta, jelezve: ezen aggályok miatt az MSZP nem támogatja a javaslatot.
    
    A Jobbik támogatja a módosítást
    
    Gyüre Csaba (Jobbik) szerint terjedelmes mellékletekről van szó, és azokat kétévente felülvizsgálják. Ezek a mellékletek abszolút részletkérdéseket szabályoznak, valóban célszerű lehet, hogy ezt kormányrendeletben szabályozzák - mondta.
    Az elnöklő Jakab István az általános vitát lezárta.
    
    A Magyarország és az Észt Köztársaság között a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló egyezmény kihirdetése

    Államtitkár: egyezmény védelmet biztosít a két ország között kicserélt minősített adatoknak
    
    Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szerint a manchesteri események után mindenki számára világos, hogy kiemelt aktualitása van ennek a törvényjavaslatnak. A nemzetbiztonság területén minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kap a külföldi partnerszolgálatokkal való együttműködés, a potenciális merénylők elleni fellépés, a gyors és pontos adatcsere, adatrögzítés - mondta.
    Indoklása szerint az egyezmény megkötésére azért van szükség, hogy Magyarország részt vehessen a minősített adatok cseréjével járó nemzetközi biztonsági együttműködésekben, amelyhez elengedhetetlen a minősített adatok védelmét biztosító kétoldalú megállapodások megkötése.
    Az egyezmény célja - folytatta - , hogy védelmet biztosítson a két ország közötti együttműködés során keletkezett vagy kicserélt minősített adatoknak. Szabályozza a felek közötti biztonsági együttműködést, kijelöli a hatáskörrel rendelkező hatóságokat és rendelkezik az egyes nemzeti minősítési szintekről, valamint a minősített adat biztonságának megsértése esetén alkalmazandó eljárásokról - ismertette.
    Pogácsás Tibor szerint az egyezmény hozzájárul a honvédelmi, a belügyi, rendőri, a nemzetbiztonsági együttműködés, a nemzetközi szervezett bűnözés és terrorizmus elleni harc erősítéséhez.
    
    Fidesz: Magyarországnak kiváló kapcsolata van Észtországgal
    
    Petenházy Attila (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországnak kiváló kapcsolata van Észtországgal. A Balti állam júliustól az EU soros elnöke, az észt kormányfő egy hete járt Magyarországon, hogy ismertesse az észt elnökség programját - emlékeztetett. Hozzátette: kiemelten fontos a védelempolitika és az illegális migráció megfékezése, ezt pedig csak közösen tudjuk megoldani. Észtország pedig a biztonságos Európát helyezi előtérbe - jegyezte meg.
    
    MSZP: legyen nagykövetség Észtországban
    
    Mesterházy Attila (MSZP) jelezte: frakciója támogatja a 2009-ben konszenzussal elfogadott titoktörvényen alapuló kétoldalú nemzetközi megállapodásokat. 
    Kitért arra is, hogy többször kérték - és a külügyi bizottságban konszenzus is van erről - , hogy ismét legyen Észtországban nagykövetség. A költségvetésben azonban nincs erre forrás - jegyezte meg.

    A Jobbik támogatja a javaslatot
    
    Gyüre Csaba (Jobbik) szerint nem csak a manchesteri, hanem a párizsi, a nizzai, az isztambuli merényletek miatt is van aktualitása az egyezménynek, mert Magyarország környékén sorra történnek véres merényletek, az embereknek pedig szüksége van arra, hogy biztonságban érezzék magukat. 
    A Jobbik célja a biztonságos Magyarország, a biztonságos megélhetés, a távlati cél pedig egy biztonságos Európa és Föld, ezért támogatja ezt a javaslatot - mondta.
    Az elnöklő Jakab István az általános vitát lezárta.
    
    Megállapodás Magyarország és Chile között
    
    Gazdasági, turisztikai, kulturális és oktatási szempontból is előnyösnek nevezte Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati államtitkára a Magyarország és Chile között kötött, az ideiglenesen munkát vállaló turisták programjáról szóló megállapodást, amelynek kihirdetéséhez parlamenti döntés szükséges. Kifejtette, hogy az egyezség értelmében a két ország 18 és 35 év közötti állampolgárai legfeljebb 12 hónapot tartózkodhatnak egymás területén és meghatározott feltételekkel munkát is vállalhatnak ezalatt. A programban 200-an vehetnek részt.
    Az államtitkár értékelése szerint a megállapodás kiszélesíti a két ország együttműködését.
    Petneházy Attila, a Fidesz vezérszónoka úgy vélte: a program megkönnyíti az utazást, tapasztalatszerzést és a nyelvtudás fejlesztésének lehetőségét, a fiatalok mélyebben beleláthatnak a másik ország kultúrájába, gazdasági folyamataiba, s ezt munkájukból finanszírozni is tudják. Időszerű volt a megállapodás - jelentette ki.
    Mesterházy Attila, az MSZP vezérszónoka azt mondta: a javaslat jól illeszkedik a hasonló témájúak közé, az hozzájárul a humán és ijfúsági kapcsolatok kiszélesítéséhez. Kedvezően hat egyebek mellett a gazdaságra és az oktatásra - tette hozzá, az MSZP támogatását ígérve.
    Pintér Tamás, a Jobbik vezérszónoka jelezte, hogy pártja is támogatja a megállapodás kihirdetését, emellett további kormányzati intézkedéseket sürgetett az elvándorlás megakadályozása érdekében.
    Ezt követően az elnöklő Jakab István lezárta az általános vitát.