Gedeon napja van. | 2024.03.28

Krónika 7. rész (megállapodás Kambodzsával, veszélyes áruk szállítása)

2017-05-30 16:49:00

A beruházások védelmét szolgálja a Magyarország és a Kambodzsa között létrejött, a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló megállapodás, amelynek a kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot kedden vitatta meg az Országgyűlés. A veszélyes áruk szállításával összefüggő egyes törvények módosításával lehetővé válik, hogy ezen egyezmények szállítás részletszabályait tartalmazó, gyakran módosuló mellékleteit az Országgyűlés helyett a kormány hirdesse ki.


    Megállapodás Kambodzsával
    
    Államtitkár: a megállapodás a Kambodzsában beruházó magyar befektetők védelmét szolgálja
    
    Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára a törvényjavaslatról azt mondta, hogy az új elemmel egészíti ki a magyar-kambodzsai gazdasági kapcsolatokat: azoknak a beruházásoknak biztonságosabbá és kedvezőbbé tételére vonatkozik, amelyeket a két ország beruházói egymás területén valósítanak meg.
    Az államtitkár közölte, a megállapodás a Kambodzsában beruházó magyar befektetők védelmét, jogbiztonságát szolgálja. Rámutatott: a megállapodásban foglalt kölcsönös rendelkezések biztosítása Magyarország részéről nem igényel jogszabály-módosítást, mert a magyar szabályozás garantálja a magyar vállalkozásokkal azonos elbánást az itt letelepülő külföldi beruházóknak.
    Kitért arra is, hogy az EU tagországai más országokkal akkor köthetnek megállapodást, ha ahhoz az Európai Bizottság hozzájárult. A magyar-kambodzsai egyezmény esetében ez megtörtént, a magyar kormány tavaly év elején írta alá a dokumentumot - tette hozzá.
    Lepsényi István közölte, Kambodzsában több magyar gazdálkodó tervez nagyobb volumenű beruházást, például az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, az agrár-környezetvédelem, a turisztika, a víztisztítás és vízkezelés, valamint a hulladékfeldolgozás területén. Számukra nagyon fontos - folytatta -, hogy esetleg akár az állammal szemben is felmerülő jogvitáikat korrekten, pártatlanul, választottbíráskodás keretében rendezhessék.
    A megállapodás lényeges pontjai között említette, hogy a külföldön beruházók védelmet kapnak a hátrányos megkülönböztetés ellen, biztosított számukra a legnagyobb kedvezmény és a nemzeti elbánás elve. Garantált a védelmük az esetleg nem megfelelően kompenzált kisajátítás ellen is, valamint a tisztességtelen elbánással szemben is - részletezte.
    
    A Fidesz támogatja a javaslatot
    
    Petneházy Attila (Fidesz) frakciója támogatásáról biztosítva a javaslatot arról beszélt, hogy Kambodzsa Ázsia egyik legdinamikusabban fejlődő országa. Kambodzsában komoly külpiaci lehetőségek vannak, az ország gazdasága tavaly 7 százalék felett növekedett - mutatott rá.
    A mostani megállapodás Magyarország és Kambodzsa gazdasági kapcsolatait fűzi még szorosabbra - tette hozzá. Véleménye szerint a dokumentum tökéletesen illeszkedik a kormány külgazdasági stratégiájához, miszerint a magyar gazdaságnak globálissá kell válnia, ahol az lehetséges.
    
    MSZP: nemzetgazdasági érdek a megállapodás
    
    Mesterházy Attila (MSZP) szerint is Magyarország nemzetgazdasági érdeke egy ilyen megállapodás megkötése, azt az MSZP támogatja. Megemlítette ő is, hogy több magyar gazdálkodó tervez nagyobb volumenű beruházást Kambodzsában.    
    
    Jobbik: a megállapodás
    
    Pintér Tamás (Jobbik) jelezte, pártja is támogatja a megállapodást. Arra is emlékeztetett, hogy az Eximbank 26,7 millió dolláros hitelkeretet nyitott meg a magyar és a kambodzsai vállalatok együttműködésének támogatására.
    Szerinte a megállapodással pozitív irányba állhat a kormány keleti nyitás politikája. Megjegyezte, 2016-ban a kereskedőházak veszteségesek voltak, 2,7 milliárd forintot buktak. Szorgalmazta külképviselet vagy konzuli szolgálat felállítását Kambodzsában.
    
    A vita lezárása
        
    Az elnöklő Jakab István az általános vitát lezárta, majd a külképviselet felállításával kapcsolatban Lepsényi István közölte, megvizsgálják, honnan lehet ezt a területet a leghatékonyabban lefedni.

    A veszélyes áruk szállításával összefüggő egyes törvények módosításáról

    Államtitkár: az Országgyűlés helyett a kormány hirdeti ki a nemzetközi szerződések mellékleteit
     
    Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára elmondta, a törvényjavaslat elfogadása után az Országgyűlés helyett a kormány hirdeti ki a veszélyes áruk nemzetközi vasúti, belvízi és közúti szállításáról szóló nemzetközi egyezmények kétévente változó mellékleteit. 
    Hozzátette: az előterjesztés öt törvényt és törvényerejű rendeletet módosít, egy törvényt hatályon kívül helyez, az a veszélyes áruk közúti és belvízi szállítására vonatkozó két ENSZ-megállapodásra, valamint a nemzetközi vasúti fuvarozásról szóló egyezményre vonatkozik.
    Elmondta, a három nemzetközi szerződés mellékletei tartalmazzák a szállításra vonatkozó konkrét előírásokat, amelyek ezen közlekedési ágazatoknál kétévente módosulnak. Eddig ezeket a módosításokat is törvények hirdették ki, de a szállításra vonatkozó konkrét műszaki és adminisztratív előírások nem tartoznak az Országgyűlés hatáskörébe, azokat kormányrendeletben kell kihirdetni - magyarázta.
    Kara Ákos közölte, a 2017-es módosításokat már kormányrendeletben hirdetik ki.
    
    Fidesz: több ideje lesz felkészülni a vállalkozásoknak
    
    Bencsik János (Fidesz) úgy értékelte, a javaslat egyértelmű célja az Országgyűlés tehermentesítése. Az 1000-1200 oldalas mellékletek kormányrendeleti kihirdetése gyorsabb lesz, így a magyar vállalkozásoknak több ideje lesz felkészülni arra - mondta.