Andrea napja van. | 2024.04.18

NFM-államtitkár: politikai nyomás van az atomenergiát használó országokkal szemben

2017-05-30 15:43:00

 Politikai nyomás van az atomenergiát használó országokkal szemben, ami a szabályozásban érhető tetten, ugyanis Brüsszelben kicsit eltolódtak a hangsúlyok a megújuló energiák felé, szemben az atomenergia alkalmazásával, az Európai Unió olyan elvárásokat fogalmaz meg, amelyek nehezítik a nukleáris energia rendszerbe állítását - mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyekért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán, ahol a Prágában ülésezett Európai Nukleáris Energia Fórumról számolt be.

    Aradszki András közölte: a konferencián arra hívta fel a figyelmet, hogy helytelennek tartja Európa politikai és gazdasági értelemben vett ketté osztottságát a nukleáris energiát tekintve - vannak a nukleáris energiát elfogadó országok és vannak a radikális ellenzők. Utóbbiak az államtitkár szerint kifejezetten ki akarják zárni az unióból a nukleáris energiát.
    Az államtitkár kiemelte: az atomenergia nélkülözhetetlen, ráadásul még minden számítás azt mutatja, hogy a nukleáris forrásból származó energiatermelés a legolcsóbb.
    Aradszki András szerint valóban vannak rossz példák az atomenergia felhasználására - Csernobil és Fukusima -, azonban mindkettő emberi hibákra vezethető vissza és mindkét eset után megszigorították az atomerőmű-létesítési szabályokat. Nagyon szigorú nemzetközi kontroll alatt van már az atomenergia termelése - hangsúlyozta az államtitkár. 
    Az államtitkár az energiaárak alakulásáról elmondta: a magyar kormány az EU-val szemben azt képviseli, hogy megfizethető, mindenki számára elérhető áron, szabályozott módon kell a lakosságnak biztosítani az energiát. Ezért kell, hogy a magyar emberek támogassák a nemzeti konzultációt és kiálljanak amellett, hogy a magyar állam szabályozott módon tudja meghatározni számukra az energia árát - szögezte le az államtitkár.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány