Zita napja van. | 2024.04.27

OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: megemlékezések, a családok helyzete)

2017-05-29 15:36:00

 2018 a családok éve lesz - erősítette meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára hétfőn az Országgyűlésben. Novák Katalin napirend előtt közölte: a magyar modell nem betelepítéssel, hanem a családok támogatásával kívánja megoldani a demográfiai problémákat.

    
    Megemlékezések
    
    Kövér László, az Országgyűlés elnöke a múlt heti manchesteri terrortámadásról azt mondta, "nem nyugodhatunk, amíg le nem győzzük a terrort és amíg gyermekeink számára egy biztonságos Európát nem teremtünk".
    A házelnök azt mondta, Magyarország nem hátrál meg, elkötelezett a terrorizmus felszámolásában. 
    Az Országgyűlésben megemlékeztek arról is, hogy 87. életévében elhunyt Pintér István, aki 1990 és 1994 között előbb a Független Kisgazdapárt, majd az Egyesült Kisgazdapárt országgyűlési képviselője volt.
    A képviselők néma felállással adóztak az manchesteri áldozatok és az elhunyt képviselő emléke előtt.
    
    Emmi: 2018 a családok éve
    
    Novák Katalin kijelentette: a kormány számára a család az első, amikor a magyar családokról gondoskodnak, akkor a jövőről gondoskodnak.
    Emlékeztetett arra, hogy a múlt héten Budapesten tartották a Családok világtalálkozóját, "Budapest lehetetett a családok fővárosa", több mint 50 országból érkeztek vendégek. Szerinte a konferencián meg tudták mutatni a magyar modellt, vagyis hogy a demográfiai problémákat a kormány nem a tömeges betelepítés, az illegális bevándorlás támogatásával képzeli megoldani, hanem a magyar családok támogatásával.
    Elmondta, 2018 a családok éve lesz. Hozzátette: 2010 óta folyamatosan a családok vannak a középpontban, a GDP közel 5 százalékát költi Magyarország a családokra. 
    Novák Katalin felsorolta a tervezett intézkedéseket: elengednek a családok jelzáloghiteléből egy-egy millió forintot, ha harmadik, negyedik, ötödik gyermeket vállalnak. Hozzátette, kedvezményt kapnak a diákhiteles édesanyák: első gyermek esetén, a terhesség harmadik hónapjában felfüggesztik a törlesztést, a második gyermeknél elengedik hiteltartozás felét, a harmadik gyermeknél, a terhesség harmadik hónapjában a teljes hiteltartozást engedik el.
    Az államtitkár beszámolt arról, hogy duplájára emelik a diplomás gyed időtartamát, ezzel átlagosan 1,2 millió forintot adnak az érintett családoknak. Hozzátette, köldökzsinórprogramnak is nevezhetnék, hogy azon állampolgároknak is elérhetővé teszik az anyasági támogatást és a babakötvényt, akik nem Magyarországon vállalnak gyermeket.

    Jobbik: a családtámogatási rendszer nem követi az inflációt
    
    Dúró Dóra (Jobbik) további intézkedéseket javasolt, így azt, hogy legyen inflációkövető a családtámogatási rendszer. Megjegyezte, hogy a nyugdíjrendszer követi az inflációt, a családi adókedvezmény bevezetése óta azonban a gyes és a gyed értéke nem változott.
    Szorgalmazta a gyermeknevelési cikkek áfájának minimálisra csökkentését. Hozzátette: bérlakásépítési programra és kedvezményes hiteltámogatásra lenne szükség.
    Jelezte, ha a Jobbik kormányra kerül, akkor minden, a családokat segítő intézkedést továbbvisz. 
    Úgy értékelte, hogy a demográfiai kérdés Magyarország legnagyobb problémája. Nyolc év alatt 90 ezer gyermek született magyarként külföldön, "hozzuk vissza őket Magyarországra" - mondta.
    
    LMP: ismét csökken a születésszám
    
    Szél Bernadett (LMP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a legfrissebb adatok szerint ismét csökken a születésszám Magyarországon, a 2009-es szintet sem éri el. Az LMP-s képviselő is szólt a külföldön született gyermekekről, szerinte 2011-hez képest megduplázódott a számuk, vagyis "egy komplett évi élve születést" vesztett el az ország. Ezzel kellene foglalkozni, nem azzal, hogy "bizarr konferenciákat" hoznak Budapestre - mondta.
    Szél Bernadett szerint a Fidesz kormányzása úgy néz ki, hogy vannak családok, a Mészáros, a Vajna, a Rogán család, amelyek jól járnak. De mi lesz a családok széles tömegeivel? - firtatta.
    Szociális bérlakásprogramra van szükség 50 milliárd forintból és megélhetést biztosító bérekre - közölte. Azt kérdezte, miért engedték el az egyszülős családok kezét.
    
    MSZP: 2018 nem a családok, hanem a választás éve lesz
    
    Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) szerint 2018 a választás, az Orbán-kormány bukásának és nem a családoknak az éve lesz. Kifogásolta, hogy 47 ezer gyermek esett ki az oktatásból a tankötelezettség korhatárának leszállítása miatt. A kormány legálissá tette a gyermekmunkát, mivel négyezer-ötezer gyermek dolgozhat közmunkában - közölte.
    Míg gyermeknap alkalmából a rászorulóknak ételt osztottak, közben a Facebookon azt látni, Andy Vajna felesége aranyat eszik - mondta.
    Szerinte, a kormánynak volt nyolc éve, hogy az országot rendbe szedje, nem sikerült. Senki nem avatkozhat bele egy ember életébe azzal, miért nincs gyereke - jelentette ki.
     
    Fidesz: a kormány védi és támogatja a családokat
    
    Selmeczi Gabriella (Fidesz) megerősítette, a kormány védi és támogatja a családokat. "Komoly veszély leselkedik ránk", legyen az a migráció vagy a családi kötelékek rombolása - mondta.
    Hozzátette, hazugság az, hogy az egyszülős családok nem kapnak támogatást, ugyanakkora támogatást kapnak, mint a kétszülős családok. Az MSZP most is támadja a családokat, mint amikor elvette az adókedvezményt - értékelt. 
    
    A KDNP egyetért az intézkedésekkel
    
    Hoffmann Rózsa (KDNP) jelezte, frakciója nagy tetszéssel és egyetértéssel támogatja a kormány családpolitikai intézkedéseit, büszke az elért eredményekre.
    A KDNP tudja, hogy évezredek óta a kétszülős család az, ami ideális - mondta, jelezve, hogy a kormány helyesen tette, hogy kiegészítette intézkedéseit.