Andrea napja van. | 2024.04.18

Brüsszeli szóvivő: "sajnáljuk, hogy egy miniszter nem érti az Európai Bizottság szerepét"

2017-05-29 12:42:48

A z Európai Bizottság "sajnálja, hogy egy kormány minisztere nem érti a bizottság szerepét, struktúráját és hatáskörét" - jelentette ki Margarítisz Szkínász, az európai uniós végrehajtó testület vezető szóvivője sajtótájékoztató keretében hétfőn.

    A szóvivő Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter pénteken tett kijelentésére reagált, elsősorban azt hangsúlyozva, hogy az Európai Bizottság az uniós szerződések, továbbá mind a 28 uniós tagállam közös érdekeinek, valamint a jogállamiságnak a védelmezője.
    A bizottság nagyra értékelné, ha minden felelős kormányzati tisztviselő, aki észrevételt tesz a szerepére, figyelembe venné ezeket a tényeket - tette hozzá.
    Waszczykowski pénteken Pozsonyban, a Globsec kül- és biztonságpolitikai fórumon a Politico című, uniós ügyekkel foglalkozó brüsszeli hírportálnak nyilatkozott, és kijelentette: nincs feszültség Lengyelország és az Európai Unió között, ahogy Lengyelország és az Európai Bizottság között sincsen; feszültség Lengyelország és egy uniós biztos között van.
    Véleménye szerint Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke "egyszemélyes keresztes hadjáratot" folytat Lengyelország ellen, euroszkepticizmussal és nacionalizmussal vádolva a varsói kormányt.
    A miniszter aggodalmát fejezte ki Timmermans "igazságtalan állításai" miatt, amely szerinte megbélyegzi Lengyelországot, és kedvezőtlen légkört teremt.