Auguszta napja van. | 2024.03.29

TOP információs nap a Megyeházán

2017-05-29 12:01:01

A magyar kormány célja, hogy a 2014-20 programozási időszakban az európai uniós forrásokból finanszírozott projektek minél hatékonyabban és gyorsabban valósuljanak meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezért a TOP keretében a megyei kedvezményezettek oldalán felmerülő feladatok ellátásának támogatására életre hívott országjárás keretében hétfőn Miskolcon, a Megyeházán tartottak információs napot.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) első körében megyénkből nyertes önkormányzatok képviselői számára tartották a minisztériumi és a Magyar Államkincstár szakemberei a rendezvényt, amelyen részt vett Oláh Gábor, az NGM regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár, Riz Gábor országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos, Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Kovács János megyei főjegyző és számos település polgármestere.

1711_0_680.jpg

Oláh Gábor (középen) nyitotta meg a rendezvényt

Oláh Gábor kiemelte, hogy 12.000 milliárd forint uniós forrást használnak fel az ország fejlődésére, gyarapítására. Ebből a kormány döntése alapján 1300 milliárd forintot az önkormányzatokon keresztül használnak fel.  A mintegy két éves tervezési, előkészítési folyamat eredményeként jutottak el az elsőkörös döntések megszületéséig. Borsod-Abaúj-Zemplénbe 128 milliárd forint jut, amiből 93 milliárd a megye, 35 milliárd pedig Miskolcra lett „címezve”.  A helyettes államtitkár megköszönte a megyei önkormányzat, valamint személy szerint Török Dezső és Riz Gábor koordinációs, előkészítő munkáját. Emlékeztetett rá, hogy a tervek szerint a Magyar Államkincstár június közepéig megköti a támogatási szerződéseket a nyertesekkel és június végéig az NGM átutalja a pénzt. Ez azért is fontos mivel 100 százalékos a támogatási szint. A szükséges engedélyek intézése során a megyei kormányhivatal VIP ügyfélként kezeli a nyerteseket. Szükség is van a gyors ügyintézésre, mert szeretnék, ha az év végére 2/3-os készültségi szintet érnének el a projektek.

 1711_1_680.jpg

Köszöntőt mondott Török Dezső

Riz Gábor megemlítette, hogy megyei fejlesztési biztosként nagyon sok egyeztetésen, fórumon vett részt, amelyeken több ezer érdeklődővel találkozott. Emlékeztetett rá, hogy a cél, hogy közvetve vagy közvetlenül a pályázati források 60 százaléka a KKV szektorhoz kerüljön, mivel meghatározó a szerepük a foglalkoztatásban és ők a garancia arra, hogy saját lábára álljon a megye gazdasága. Szólt a munkaerőpiacról, amelyen egyszerre van jelen a munkanélküliség és a szakemberhiány. Megerősítette, hogy nagy jelentőséget tulajdonítanak a helyi közösségek megerősítésének. A programok, rendezvények támogatás túl ezt a célt szolgálják például az önkormányzati épületek korszerűsítése is.

 1711_2_680.jpg

Sok érdeklődő jött el az információs napra

Török Dezső folytatásként elmondta, hogy a megye megtartóereje szempontjából fontos hogyan tudnak az erőforrásokkal gazdálkodni. Szeretnék az elvándorlást lefékezni. Ennek egyik eszköze a TOP pályázati rendszer. Az alkalmat megragadva megköszönte az irányító hatóság munkáját. Mint megtudtuk az eddig mintegy 51 milliárd forint támogatás odaítéléséről született döntés. A szerződés megkötését követően le lehet hívni az előleget. A második pályázati kör kiírása már megjelent a maradék forrásokra és a Szechenyi 2020 keretében a https://www.palyazat.gov.hu weblapon érhető el. Eddig mintegy 110 település nyert. A közgyűlés elnöke mindenkit biztatott, hogy éljenek a lehetőséggel és pályázzanak. A hétfői információs napról pedig elmondta, hogy célja a tájékoztatás, amelyből megtudhatják az érintettek a hatóságok hogyan tudják segíteni a megvalósítást.

1711_3_680.jpg

Sajtótájékoztatót tart, jobbról: Oláh Gábor, Török Dezső és Riz Gábor