Auguszta napja van. | 2024.03.29

Amerikai egyetemek képviselőivel tárgyalt az NKE rektora

2017-05-27 11:10:00

Az Egyesült Államok négy egyetemén folytatott tárgyalásokat Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora. A képzési együttműködés, közös kutatási programok mellett az Észak-Georgiai Egyetemmel (University of North Georgia) hallgatói csereprogramról is megállapodást kötöttek az intézmények vezetői - számolt be az MTI-nek az egyetem rektora.

    Patyi András felidézte: az NKE 2016-ban is jelentős lépéseket tett a transzatlanti kapcsolatok fejlesztéséért. E kapcsolatok fejlesztéséért a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karon létrehozták a közelmúltban az Amerikai Tanulmányok Kutató Központot.
    Az NKE delegációja május 10-21. között négy egyetemen - az Indiana University, a University of North Georgia (UNG), a virginiai Marymount University és a washingtoni George Washington University - tett látogatást. A Észak-Georgiai Egyetemen Patyi András és a vendéglátó intézmény elnöke, Bonita Jacobs aláírta a két egyetem közötti hallgatói részképzéses tanulmányokra és szakmai gyakorlatra vonatkozó cseremegállapodást. Az NKE a csereprogram nyitányaként már most vendégül látja az UNG két kadétját, az UNG-re pedig már megérkezett az NKE egyik kutatója, akit augusztusban két NKE-s kadét követ majd.
    Kifejtette: az amerikai Georgia államban négy campussal működő egyetemnek mintegy 18 ezer hallgatója van. Az egyetem - mint az NKE - intézményi integráció eredményeként 2013-ban jött létre. Nem tisztán katonai felsőoktatási intézmény, több alapvégzettséget adó civil képzési programot nyújtanak, ezekben a mintegy 800 tisztjelölt hallgató is részt vehet. A tisztképzés hangsúlyt helyez a külföldi tapasztalatszerzésre: katonaként vagy hallgatóként mindenkinek el kell tölteni egy félévet külföldön. A UNG egyike az Egyesült Államok hat legfőbb tisztképző egyetemének - jegyezte meg a rektor, hozzátéve: a magas képzési színvonal legfőbb bizonyítéka, hogy az amerikai haderő sok tábornoka itt végzett. Az egyetem több tudományterületen nyújt képzési programokat, többi között a hadtudományokban, politikatudományokban és nemzetközi kapcsolatokban, amelyek több lehetőséget nyújtanak a két intézmény közötti kapcsolatok kialakítására.
    Az 1950-ben - független katolikus intézményként - alapított, Washingtontól csupán néhány percre található Marymount Universityvel az NKE már tavaly öt évre szóló együttműködési megállapodást kötött. Az intézmény sok alapképzést, mesterképzést és doktori képzést kínál hallgatóinak. Az együttműködés elsősorban a kriminalisztikára és bűnügyi nyomozásra, valamint a kibervédelemre tejed ki, de a két ország akadémiai kapcsolatait is erősíti. Lehetőség nyílik arra is, hogy az oktatók és kutatók közös kutatásokban és szakmai programokban vegyenek részt. Az NKE delegációjának mostani amerikai útján ennek az együttműködésnek a részleteiről egyeztettek, és megállapodás született arról, hogy idén ősszel egyhetes intenzív kriminalisztikai tanulmányok-kurzust tart az egyetem az NKE-n.
    Az 1820-ban alapított Indiana Universitynek az Indiana államban működő nyolc campusán jelenleg 140 ezer hallgatója van. Csak a bloomingtoni központi campuson 50 ezer hallgató tanul. Bloomingtonnak nagyon széles a nemzetközi együttműködése: több mint 300 tengerentúli programból lehet választani több mint 50 országban, ami azt jelenti, hogy a hallgatók negyedének lehetősége van külföldi részképzésre. Patyi András látogatásán a jövőbeni együttműködés lehetőségeit tekintették át. Elsősorban nemzetközi, közigazgatási és fenntarthatósággal kapcsolatos témákban, a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karának és a Víztudományi Karnak körvonalazódtak képzési lehetőségek.
    Az 1820-ben alapított George Washington University a legnagyobb egyetem az amerikai főváros vonzáskörzetében. Nagyon színvonalas és széles spektrumú képzési kínálattal, partnerkapcsolatokkal, kutatási programokkal rendelkezik - mondta el Patyi András. Az NKE delegációja mostani útján elsősorban nemzetközi tanulmányok és közigazgatási, államtudományi területen megvalósítható együttműködési lehetőségekről tárgyalt.
    Az NKE rektora kiemelte, mindegyik intézmény nyitott arra is, hogy fiatal vendégkutatókat fogadjon a jövőben.
    Patyi András felidézte: 2016-ban is további partnerekkel bővült az egyetem nemzetközi kapcsolatrendszere. Az Erasmus+ elnevezésű program keretében 12, míg egyéb területen további 10 intézménnyel írtak alá intézményközi megállapodásokat. Tavaly több Európán kívüli intézménnyel is megállapodást kötöttek. Ezek között például a Nigériai Vízügyi Minisztériummal, a Fulbright - Magyar Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottsággal, a Hongkongi Műszaki Egyetemmel, a Koreai Nemzetvédelmi Egyetemmel, a Georgiai Belügyminisztérium Rendőr Akadémiájával, a Marymount Egyetemmel, a Mekelle Egyetemmel (Etiópia), az Orosz Nemzetgazdasági és Közigazgatási Elnöki Akadémiával, a Sanghaj Nemzetközi Tanulmányok Egyetemmel, a Belgrádi Nemzetvédelmi Egyetemmel kötöttek szerződéseket. Meghosszabbították továbbá az együttműködési megállapodást a Tom Lantos Intézettel is. A magyar kormány által meghirdetett Makovecz-program megvalósításában pedig három határon túli intézménnyel - a Babes-Bolyai Egyetemmel, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemmel és a Sapientia Tudományegyetemmel - működik együtt az NKE.