Auguszta napja van. | 2024.03.29

Családok világtalálkozója - Spéder Zsolt: az elmúlt években növekedett a gyermekvállalási kedv

2017-05-26 06:56:11

 

Az elmúlt években többen vállaltak gyermeket Magyarországon - közölte a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

 

    Spéder Zsolt felidézte, hogy 1999 és 2012 között 1,3-es szinten volt a teljes termékenységi arány. Ez most 1,5, de a népesség reprodukciójához 2,1-re kellene emelkednie - tette hozzá.
    Nemcsak Magyarországon, hanem Európa sok országában is alacsony a termékenység - jelezte. Az is egyre jellemzőbb, hogy nem 23, hanem 28-30 éves korban szülik a nők első gyermeküket. Többen sokáig halasztják a gyermekvállalást, sok fiatal párnak pedig egyáltalán nem születik gyermeke, 15 százalékos gyermektelenséggel kell számolni, míg az egy gyermekesek aránya 20 százalék feletti - ismertette.
    A szakember azt mondta: a társadalom- és családpolitika meghatározó a gyermekvállalási kedvet illetően, ugyanakkor a politikától sem lehet "megváltást" várni. Sok egyéb tényező is számít, például a jó partner, a boldog együttélés, a lakás megléte - fűzte hozzá.
    A népesség tekintetében három fő tényezőt vesznek alapul: a születések, a halálozások számát, valamint a kivándorlást - említette meg -, és az utóbbi a kelet-közép-európai országok összehasonlításában Magyarországon az egyik legalacsonyabb.