Emma napja van. | 2024.04.19

Az export és a beruházások növekedése ösztönözte a spanyol GDP bővülését az első negyedévben

2017-05-25 17:28:00

Az export és a beruházások növekedésének köszönhetően gyorsult a spanyol GDP-növekedés üteme és elérte a 0,8 százalékot az idei első negyedévben - közölte részletes jelentésében csütörtökön a spanyol statisztikai hivatal (INE).

    A tájékoztatás szerint a bruttó hazai termék bővülése 0,1 százalékponttal volt nagyobb idén az év első három hónapjában, mint tavaly az utolsó negyedévben, éves viszonylatban pedig meghaladta a 3 százalékot, amelyhez a belső kereslet 2,2 és a külső 0,8 százalékpontot tett hozzá.
    Ezzel a spanyol gazdaság növekedése továbbra is kiegyensúlyozott és felülmúlja az uniós átlagot - mutatott rá a jelentés.
    A statisztikai hivatal részletezte, hogy a kedvező eredményben szerepe volt a hat éve nem látott mértékű exportnak, amely 8,4 százalék volt az év első három hónapjában, 2 százalékkal több mint az előző negyedévben, és nagyban köszönhető a beruházások 2 százalékos bővülésének is.
    Emellett hozzájárult a fogyasztás 0,4 százalékos élénkülése is, noha ennek üteme 0,3 százalékponttal csökkent a 2016-os utolsó negyedévi eredményekhez képest.
    A jelentés szerint Spanyolország GDP-je a következő negyedévben már meghaladhatja a 2008-ban kirobban gazdasági válság előtti szintet.
    Spanyolország az eurózóna negyedik legnagyobb gazdasága, a kormány által várt idei gazdasági növekedés 2,7 százalék. Az elmúlt évet 3,2 százalékos növekedéssel zárta a dél-európai ország.