Auguszta napja van. | 2024.03.29

Feltételezett szélsőséges iszlamistákat fogtak el Berlinben egy kábítószer-ellenes razzián

2017-05-25 06:05:34

 Elfogtak Berlinben négy feltételezett szélsőséges iszlamistát egy kábítószer-terjesztő hálózat felszámolására indított razzián szerdán.

    A Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság jelentése szerint a rendőrség a német fővárosban egyszerre hat helyszínen, köztük legalább egy menekültszálláson tartott házkutatást. Lefoglaltak fegyvereket, kábítószereket, mobiltelefonokat és számítógépeket, és őrizetbe vettek kilenc embert. Valamennyien szíriai vagy iraki származású férfiak, a gyanú szerint kokaint, hasist és ecstasy-t terjesztettek.
     Négy gyanúsítottat a vallási indíttatású erőszakos cselekmények elkövetésére hajlamos iszalmisták között tartottak számon, három ellen elfogatóparancs volt érvényben. 
    Az eljárást ugyan nem a gyanúsítottak szélsőséges iszlamista meggyőződése miatt indították, hanem bűnszövetkezetben, üzletszerűen folytatott kábítószer-terjesztés miatt, de ez az eset is mutatja, hogy "a határok elmosódnak" - mondta a berlini ügyészség szóvivője.
    Az eset azért is fontos, mert a tavaly decemberben egy berlini karácsonyi vásáron végrehajtott iszlamista terrortámadás elkövetője, Anis Amri is kábítószer-kereskedő volt - emelte ki az RBB.
    A berlini tartományi parlamentben ellenzékben lévő kereszténydemokraták (CDU) egyik belbiztonsági ügyekkel foglalkozó képviselője, Burkard Dregger a médiatársaságnak elmondta, hogy a terrorizmustól független ügyeket is beleértve "minden lehetőséget meg kell ragadni a terrorgyanúsként számon tartott emberek letartóztatására, hogy ne tudjanak merényletet elkövetni".
     Anis Amri ügyében a napokban kiderült, hogy a tartományi bűnügyi hivatalban (LKA) valószínűleg mulasztást követtek el, amit a merénylet után megpróbáltak eltussolni. A tartományi kormány belső vizsgálatával feltárt adatok szerint az LKA már 2016 novemberében megállapította, hogy az elutasított tunéziai menedékkérő alaposan gyanúsítható kábítószerrel üzletszerűen, bűnszövetkezetben elkövetett visszaéléssel, ami megfelelő alap lett volna letartóztatásához. 
    A nyomozók azonban nem követték a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos szálat, valószínűleg azért, mert Anis Amri szélsőséges iszlamista hátterére, kapcsolataira összpontosítottak, és ebből a szempontból nem találták relevánsnak drogügyeit. A merénylet után pedig hivatalos dokumentumok manipulálásával megpróbálták úgy beállítani az ügyet, mintha Amri csekély mennyiségű kábítószerrel kereskedett volna. A kormány ezért feljelentést tett az LKA ellen, és a tartományi parlamentben vizsgálóbizottság alakult.
    Anis Amri 2016. december 19-én követett el merényletet a Berlin központjában fekvő Breitscheid téren egy lengyel kamionnal, amelynek vezetőjét meggyilkolta. A piacon szórakozó tömegben 11 embert halálra gázolt, 53 embert megsebesített. ült. Ez volt az utóbbi évek legsúlyosabb terrortámadása Németországban. Az Iszlám Állam terrorszervezet szolgálatára felesküdött elkövető a merénylet után Hollandiába, majd Franciaországba menekült, és december 23-án felbukkant az olaszországi Milánóban, ahol rendőrökkel folytatott tűzharcban meghalt.