Gedeon napja van. | 2024.03.28

FM-államtitkár: az étkezés egyaránt fontos része a horvát és a magyar kultúrának

2017-05-24 14:38:00

 A kiváló alapanyagok, a tradicionális mezőgazdasági termékek és ételek fontos pillérei a horvát és a magyar kultúrának egyaránt - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára szerdán a Horvát Piac elnevezésű rendezvény megnyitóján a budapesti Nagycsarnokban - közölte a minisztérium az MTI-vel.

    A rendezvényen ott volt Tomislav Tolusic, horvát mezőgazdasági miniszter és Zdravko Barać, a horvát Mezőgazdasági Ügynökség igazgatója is.
    Nagy István kijelentette, az FM számára fontos minden esemény, ahol a szomszédos országok élelmiszeripari eredményeivel, termékválasztékával lehet ismerkedni.  
    Megállapította, a védjegyek és a földrajzi árujelzők minőségi garanciát nyújtanak a fogyasztóknak a helyi termék eredetéről, hitelességéről. A védjegyes és földrajzi árujelzős termékek hozzájárulnak új munkahelyek teremtéséhez, a turisztikai vonzerő növeléséhez, a fenntartható vidékfejlesztéshez - mondta. 
    Az államtitkár hozzátette: az agrártárca mindent megtesz a biztonságos és jó minőségű élelmiszerek megtermeléséhez, feldolgozásához, valamint piacra jutásához szükséges körülmények megteremtése érdekében. Az adalékanyagoktól mentes termékek egyre inkább előtérbe kerülnek, felértékelődik a helyi sajátosságok és hagyományok szerepe, nő a fogyasztók igénye a helyben megtermelt élelmiszerek iránt.