Auguszta napja van. | 2024.03.29

Jövőre a Vígszínházban tartják az Európai Színházi Unió közgyűlését

2017-05-22 15:58:00

Jövő májsuban  Budapesten, a Vígszínházban tartják az Európai Színházi Unió (UTE) közgyűlését.

    Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója és Kopek Janka színésznő is részt vett az Európai Színházi Unió rendes közgyűlésén a milánói Piccolo Teatróban május 21-én. A közgyűlés szavazata alapján a jövő májusi rendes közgyűlés helyszíne a Vígszínház lesz, így Európa legnagyobb és legnevesebb színházainak képviselői, világhírű színházi szakemberek érkeznek Budapestre - közölte a teátrum hétfőn az MTI-vel.
    Mint írják, a közgyűlésen Michal Docekal, az UTE elnöke köszöntötte a jelenlévő tagszínházak vezetőit. Az eseménynek otthont adó és a színházak képviselőit vendégül látó Piccolo Teatro idén ünnepli 70. születésnapját, a rendezvényen megemlékeztek a 20 éve elhunyt Giorgio Strehlerről, a milánói Piccolo Teatro és az UTE alapítójáról. Az olasz rendező az Európai Színházi Uniót 1990-ben alapította Jack Lang francia kultuszminiszterrel.
    A közgyűlés köszöntötte az UTE két új tagszínházát, a Schauspiel Kölnt és a moszkvai Sztanyiszlavszkij Elektrotyeatrt. A tagok képviselői bemutatták jövő évi tervezett nemzetközi projektjeiket is, elsőként Eszenyi Enikő számolt be a Canary called Cassandra, vagyis A kanári, akit Kasszandrának hívtak című projektről. "A projekt a multimédia-eszközök széleskörű lehetőségeinek felhasználásával az UTE színházainak bevonásával, szoros együttműködésével az élő színház pillanatnyiságának megismételhetetlen varázsát egyesíti" - áll a Vígszínház közleményében.