Gedeon napja van. | 2024.03.28

Seszták Miklós: alapértékeink védelmében szükség van társadalmi felhatalmazásra

2017-05-21 15:14:21

 

 A nemzeti konzultációval nem politikai, hanem társadalmi felhatalmazást kér a kormány a magyar emberektől annak érdekében, hogy eredményesen vívja meg a harcot Brüsszellel hazánk alapértékeinek védelmében - jelentette ki a nemzeti fejlesztési miniszter vasárnap a Csongrád megyei Bakson, a nemzeti konzultációról szervezett országjárás keretében egy helyi kertészetben tett látogatásán.

 

    Seszták Miklós a találkozón kiemelte: a rezsicsökkentéssel vagy a migrációval kapcsolatban Brüsszel alapértékeinket és alapintézményeinket támadja, amihez nincs joga, egy szuverén államnak viszont joga, sőt kötelessége megvédeni ezeket az értékeket.  
    Ahhoz, hogy ezekben az ügyekben eredményesen álljunk ki érdekeinkért és vegyük fel a harcot Brüsszellel, erős felhatalmazásra van szükség. Ezt a felhatalmazást adhatja meg a kormány számára a lakosság véleményét tükröző nemzeti konzultáció és ezért fontos a kérdőívek minél nagyobb számú kitöltése és visszaküldése is - húzta alá a politikus.     A tárcavezető rámutatott: az említett témák esetében a kabinet politikai felhatalmazása megvan a határozott uniós fellépésre. "Saját magunk önigazolására nincs szükségünk, hiszen közel kétharmados parlamenti többséggel elég erősek vagyunk" - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy a nemzeti konzultációval a kormány arról szeretne bizonyosságot szerezni: olyan ügyekért harcol és vállal fel szükség esetén konfliktusokat is, amelyek Csongrádtól Szabolcson át Zaláig Magyarország minden részében fontosak az embereknek.
    Kifejtette, ahhoz, hogy Magyarországon stabil és működőképes gazdaság legyen, meg kell őriznünk önállóságunkat, csak így lehet stabil az ország. 
    Seszták Miklós az esemény résztvevőit tájékoztatta arról is, hogy a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban a hazai kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére szánt források pályázati kiírásai immár teljes egészében hozzáférhetőek.
    Hozzátette: mostantól a vállalkozókon van a sor, határidőre és jó pályázatokat kell benyújtaniuk, majd jól kell felhasználniuk a forrásokat. Nem elég ugyanis elnyerni egy-egy támogatási összeget, de azt fenntartható és a versenyképesség növelését szolgáló célokra kell elkölteni - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter.