Andrea napja van. | 2024.04.18

Elvesztette az irányítást Kárpátalján a megyei államhatalom a helyi ellenzéki párt szerint

2017-05-20 14:48:00

A megyei vezetés elvesztette az irányítást Kárpátalján, és gyakorlatilag önként lemondott a "tomboló bűnözés" és politikai provokációk problémájának megoldásáról - állítja péntek este kiadott nyilatkozatában a Kárpátalján ellenzékben lévő Egységes Centrum (JC) párt.

    A párthoz közel álló mukachevo.net munkácsi hírportálon közzétett nyilatkozat szerint a megyei vezetés "bűnös tétlensége" azt eredményezte, hogy a bűnszervezetek a helyzet urainak érzik magukat, nyíltan folytatják törvényellenes üzelmeiket és demonstrálják a törvények iránti megvetésüket. Erről tanúskodik a csütörtök éjjel Ungváron elfogott drogdíler banda, amelynek tagjainál nagy mennyiségű kábítószert és fegyvert találtak.
    A Viktor Baloga munkácsi oligarcha politikus és parlamenti képviselő által vezetett JC nyilatkozata szerint még nagyobb veszélyt jelentenek az állam biztonságára nézve az egyre szaporodó provokációk. Így az utóbbi két napban a megye több járásában (a Nagyszőlősi és Beregszászi járásokban) ismeretlenek az éj leple alatt provokációs tartalmú táblákat helyeztek el, azokról videó- és fényképfelvételeket készítettek, majd azonnal leszerelték őket. És annak ellenére, hogy ezek a cselekmények esetleg nagy léptékű provokációk előkészítését jelzik Kárpátalján, az államhatalom nem tesz semmit - emlékeztet a dokumentum.
    A JC mindent meg fog tenni, hogy a bűnözők és a számkivetettek ne vehessék át az ellenőrzést Kárpátalja fölött, és egyúttal az ukrán államfőhöz, mint az alkotmány fő védelmezőjéhez fordul, hogy intézkedjen a provokációk megakadályozása érdekében - olvasható egyebek mellett a csak Kárpátalján befolyásos párt nyilatkozatában.
    A Beregszászi és a Nagyszőlősi járások területén a napokban ismeretlenek a "magyar nyelv védelmét" szorgalmazó táblákat helyeztek ki helytelen magyarsággal írt szöveggel. Az egyes kijevi hírportálokon megjelent, majd kárpátaljai ukrán internetes orgánumok által átvett tudósítások arról szólnak, hogy a táblák kihelyezését a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az UMDSZ kezdeményezte.
    Az UMDSZ leszögezte, hogy sem a szervezetnek, sem pedig tisztségviselőinek nincs köze a táblákhoz, és hangsúlyozta, hogy az ukrán sajtóban a kárpátaljai magyarság autonómiájával kapcsolatos, soha el nem hangzott nyilatkozatokat adtak a két szervezet képviselőinek szájába. Az UMDSZ mindezt a kárpátaljai magyar közösség ellen irányuló durva provokációnak tekinti.