Gedeon napja van. | 2024.03.28

A félelem nélküli befogadásért tartanak menetet Milánóban 

2017-05-19 18:18:00

 Milánó falak nélkül jelmondattal tartanak menetet az észak-olaszországi nagyvárosban szombat délután a migránsok félelem nélküli befogadásáért és az olaszországi befogadási rendszer javításáért, ami Barcelonában januárban rendezett felvonulást kívánja követni.

    Giuseppe Sala milánói polgármester bejelentette, hogy a menetet személyesen vezeti. 
    Az egymilliós város vezetője korábban a menet elhalasztását mérlegelte, főleg miután csütörtök este egy fiatal tunéziai drogárus a milánói központi pályaudvaron késsel rátámadt az őt igazoltató hatósági személyekre, és megsebesített egy katonát és egy olasz vasúti rendőrt. 
    Giuseppe Sala végül nem halasztotta el a szombatra meghirdetett menetet, de bejelentette, hogy a feszültségek elkerülésére a város első embereként a felvonulás élére áll. Giuseppe Sala a balközép római kormányt vezető Demokrata Párt (PD) politikusa, de a PD pártként nem csatlakozik a menethez. 
    "Meggyőződésem, hogy a befogadás városunk kötelessége, és akárki segíthet embertársa szenvedésének enyhítésében. Milánó biztonságos és befogadó város" - hangsúlyozta Giuseppe Sala Facebook-oldalán. 
    A Milánó falak nélkül elnevezésű megmozduláshoz már több mint 700 szervezet csatlakozott, közöttük az UNICEF, az olasz Vöröskereszt, az Emergency olasz orvosi-humanitárius szervezet, a CGIL legnagyobb olasz szakszervezet, valamint az olasz közélet és kulturális élet ismert nevei, többek között Emma Bonino az olasz radikális párt politikusa, volt külügyminiszter, az EU volt humanitárius biztosa és Giusi Nicolini a dél-olaszországi Lampedusa szigetének polgármestere. 
    A kezdeményezés, amely a tervek szerint ünnepi, zenés-táncos felvonulás lesz, egyrészt szolidaritási demonstráció a migránsok mellett, befogadásukat szorgalmazva, hogy a félelem a reménynek adja át a helyét - olvasható a menet felhívásában. Ezzel egy időben a megmozdulás az olaszországi befogadási rendszer javítását is szorgalmazni akarja.
    A menet a Barcelonában január 25-én rendezett felvonulást kívánja megismételni, amelyen 160 ezren vettek részt. Ada Colau barcelonai polgármester a Giuseppe Salának írt levélében "kötelezőnek" nevezte a  részvételt. Milánóban jóval alacsonyabb részvételt várnak. A hangulat is valószínűleg más lesz mint Barcellonában volt, mivel Milánóban és egész Lombardia tartományban az utóbbi időben feszültség kíséri a migránshelyzetet. Tavaly decemberben Milánó utcáin lőtték le Anis Amri tunéziai terroristát, a berlini kamionos merénylet elkövetőjét. A milánói központi pályaudvaron májusban nagyszabású razziát tartottak, elszállítva innen az állomáson és környékén letelepedett migránsokat.       
    Marcello Cadorna, Milánó idegenrendészeti parancsnoka garantálta a menet biztonságát. 
    Roberto Maroni Lombardia tartományi elnöke, az Északi Liga politikusa szerint a jelenlegi olaszországi migránsválságban a menetet le kellett volna mondani. Mariastella Gelmini a jobbközép Hajrá Olaszország (PD) politikusa azt kérte Giuseppe Sala milánói polgármestertől, árulja el az "integráció receptjét". A jelszavak és a tüntetések ideje elmúlt, Giuseppe Sala nem azért lett polgármester, hogy egy menettel igyekezzék megoldani a migráció problémáját - mondta a FI politikusa. 
    Lombardia a legtöbb migránst befogadó tartomány Olaszországban. Az olaszországi migrációs kvóták szerint mintegy 30 ezer menedékkérőt kell befogadnia, de ennél is több az illegális bevándorlók száma. Ebben a tartományban a legmagasabb a letelepedett bevándorlók aránya is: a tíz milliós Lombardiában több mint egy millió az itt élő és dolgozó bevándorló száma, a legtöbben románok (14,4 százalék), marokkóiak (8,8) és albánok (8,7).