Auguszta napja van. | 2024.03.29

NGM: lezajlottak az ágazati szakmai érettségik

2017-05-17 21:03:00

 Az idén először tettek ágazati szakmai érettségit a szakgimnáziumokban és szakközépiskolákban tanulók, a vizsgák mindenhol zavartalanul lezajlottak - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-t.

    A közlemény szerint az ágazati szakmai érettségi keretében 36 vizsgatárgyból középszinten 25 090, emelt szinten pedig 1784 tanuló érettségizett.
    Miután idén először tettek ágazati szakmai érettségit a diákok, a szaktárca mindvégig szem előtt tartotta, hogy a tanulók és az őket felkészítő és vizsgáztató tanárok körében is nagyobb az izgalom és a bizonytalanság a megszokottnál. Ezért számos intézkedést tettek a nyugodt vizsgalégkör megteremtése valamint a zavartalan lebonyolítás érdekében, hogy mindenki megfelelően felkészülhessen az előtte álló feladatra - írták.
    Az új szakmai érettségi vizsgatárgyakhoz emelt- és középszintű írásbeli mintafeladatokat és szóbeli mintatételeket tettek közzé, szülői értekezleteket tartottak, emellett különórákat szerveztek, illetve a vizsgáztató és felkészítő tanárok ágazatonként történő felkészítése is megtörtént.
    Az érettségi szabályos és méltányos lebonyolításának szükségességére külön körlevélben is felhívták az intézményvezetők figyelmét, így kiemelten arra is, hogy ha a sajátos nevelési igényű tanuló valamely más kötelező vizsgatárgy vonatkozásában felmentést, könnyítést kapott, ezeket az ágazati szakmai vizsgatárgyak esetén is figyelembe kell venni a hasonló jellegű feladatok esetén - ismertette a szaktárca.