Emma napja van. | 2024.04.19

Fejlesztési pénzekről tájékoztattak

2017-05-17 08:13:50

A megyei fejlesztések a középpontban, különös tekintettel a TOP -ra címmel tartott sajtótájékoztatót kedd délután a Megyeházán Riz Gábor, országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos és Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke. Kiderült, hogy arányaiban megyénk volt a legaktívabb pályázó. A megyénkből beérkezett 3674 pályázatból 882 darab az irányító hatóság által támogatott, a megítélt támogatás 182,9 milliárd forint. Ebből a TOP keretében 207 támogatott pályázatra 37,4 milliárdot hagytak jóvá.

Riz Gábor elmondta, hogy már 716 támogatás esetében hatályos szerződést is kötöttek és 542 pályázó esetében 91,7 milliárd forintot kifizettek az 2014-2020 közötti pályázati rendszer keretében. Ez magában foglalja valamennyi uniós támogatási programot.

Török Dezső (balról) és Riz Gábor ismertette a döntéseket

„A megye és a térség életében meghatározó a 2014-20-as fejlesztési időszak”- szögezte le a képviselő, ugyanis valószínűleg ez az utolsó koncentrált fejlesztési időszak az unió részéről. Ezért is nagyon fontos, hogyan használják fel a rendelkezésre álló forrásokat, hogyan tudják megalapozni a hosszú távon fenntartható fejlődést. A cél, hogy ne sziget szerűen, hanem komplexen használják fel a támogatást, illetve, hogy a KKV szektort helyzetbe hozzák, mivel ez az ágazat foglalkoztatja a munkavállalók 2/3-át.

A fejlesztési biztos kiemelte, hogy a beérkezett pályázatok tekintetében Borsod-Abaúj-Zemplén volt a legaktívabb megye és jó eredményeket tud felmutatni. Saját munkájának érzékeltetésére elmondta, hogy az elmúlt bő két évben 46 fejlesztéssel kapcsolatos fórumon vett részt, amely során mintegy 7500 ügyfelet értek el.

Sajtótájékoztató közben

„Nagyon régóta vártuk ezt a napot”- vette át a szót Török Dezső, majd részletesen ismertette a fejlesztési pályázatokkal kapcsolatban 2015-től elvégzett munkát, amely eredménye kézzel fogható: a Területi és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, az első körben meghirdetett pályázatokból a döntés értelmében 207-et támogatnak 37,4 milliárd forinttal. Az ipari parkok, iparterületek fejlesztésére például megyénkből 14 pályázat érkezett be, amelyek megvalósítására 10,9 milliárd forint támogatást kértek. A döntés értelmében 6 pályázat 3,8 milliárd támogatást nyert el. A legtöbb pályázat, összesen 101 darab az önkormányzati tulajdonú épületek, intézmények fejlesztésére érkezett, mintegy 12,5 milliárd támogatatási igénnyel. A döntés értelmében 51 pályázat összesen 5,5 milliárdot nyert el. A turizmusfejlesztéstől a zöld városok programig számos kiírás jelent meg, s döntöttek a beadott pályázatokról.

Volt mit jegyzetelnie az újságíróknak

A helyi foglalkoztatási együttműködések keretében a megyei foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési paktum révén a megyei önkormányzat is érintett (a kormányhivatallal konzorciumban).

Hasznos tudnivalóként a közgyűlés elnöke elmondta, hogy a napokban megkapják a polgármesterek az értesítést, ezt követően az Államkincstár megyei igazgatóságán megköthetik a szerződéseket. Az eddigi költségek fedezetére, illetve a projektek megindítására menet közben a támogatási összeg 50 százaléka lehívható előlegként. Az első pályázati körben megyénk mintegy száz települése nyert támogatást.