Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nagyobb sávszélesség az állami intézményeknél

2017-05-16 13:18:00

A NISZ Zrt., az Antenna Hungária Zrt., az MVM NET Távközlési Szolgáltató Zrt. és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) alkotta konzorcium 2,8 milliárd forintot meghaladó, vissza nem térítendő uniós támogatásból elindított beruházással csaknem 1450 hálózati végpont fejlesztését végzi el az állami intézmények által használt nemzeti távközlési gerinchálózaton - közölte a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. kedden az MTI-vel. 

    A tájékoztatás szerint a hálózati végpontok sávszélessége minden helyszínen másodpercenként legalább 30 megabit lesz. A megvalósítási szakaszba lépett az "Intézmények hálózati hozzáféréseinek, kapcsolatainak fejlesztése" elnevezésű projekt, célja, hogy megfelelő sávszélességű hálózati infrastruktúrát biztosítson az állami és önkormányzati intézmények számára vezetékes és vezeték nélküli technológiák segítségével. 
    A projekt a tervek szerint 2019 tavaszán zárul, addigra a konzorcium 1450 intézményi végponton hajt végre fejlesztéseket; ezeknek köszönhetően a végpontok sávszélessége minden helyszínen  minimálisan eléri másodpercenként a 30 megabitet.
    Ehhez a projekthez szorosan kapcsolódik a NISZ Zrt., az MVM NET Zrt. és a KIFÜ alkotta konzorcium mintegy 4,3 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatásból elindított beruházása, amely lehetővé teszi, hogy az állami, önkormányzati vagy közigazgatási feladatokat ellátó intézmények az ország területén gyors és biztonságos infrastruktúrán érjék el a nemzeti távközlési gerinchálózat szolgáltatásait.
    A megvalósítási szakaszba lépett a "Kormányzati hálózatok konszolidációja, kapacitásainak, teljesítményének növelése" elnevezésű projekt keretében a konzorcium összesen 28, távközlési csomópontot épít ki. 
    A csomópontok biztosítják, hogy az állami, önkormányzati és közigazgatási feladatokat ellátó intézmények az ország területén megfelelő minőségű és átviteli sebességű, biztonságos infrastruktúrán keresztül kapcsolódjanak a nemzeti távközlési gerinchálózat (NTG) más szakaszaihoz - tartalmazza a tájékoztatás.