Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az amerikai külügyminisztérium tömeges kivégzésekkel vádolja a szír kormányt

2017-05-15 17:58:50

 

Az amerikai külügyminisztérium tömeges kivégzésekkel és a holttestek elégetésével vádolja a szír kormányt. 

 

    Stuart Jones, a minisztérium Közel-Keletért felelős ügyvezető államtitkára helyi idő szerint hétfőn délelőtt váratlanul összehívott sajtóértekezleten tájékoztatta az újságírókat a szíriai helyzetről. 
    A magas rangú tisztségviselő elmondta, hogy az amerikai kormányzat rendelkezésére álló információk szerint a szír kormány tömeges kivégzéseket hajt végre egy börtönben és a kivégzettek földi maradványait a börtön mellett épített krematóriumban semmisíti meg. 
     A külügyminisztérium  információi szerint a Damaszkusztól nem messze lévő Sednaya katonai börtönben naponta mintegy 50 rabot akasztanak fel. "Úgy gondoljuk, a krematórium épülete arra szolgál, hogy elfedje a Sednaya börtönben végrehajtott tömeges kivégzések nagy arányát" - fogalmazott a tájékoztatón Stuart Jones. 
    A külügyminisztérium nyilvánosságra hozott műholdas fényképeket, amelyekről azt állítja: a börtönépületek egyikéből átalakított krematóriumot ábrázolják.
    A fotók a külügyi tájékoztatás szerint 2013 óta, több éven keresztül készültek. Azok egy épülőfélben lévő házat mutatnak, s mostanáig szigorúan titkosaknak minősültek. 
    A képeket bemutatva Stuart Jones leszögezte: Bassár el-Aszad kormánya Oroszország és Irán támogatásával "a gonoszság új szintjére süllyedt". Egyúttal felszólította Moszkvát és Teheránt, hogy vesse latba Szíriára gyakorolt befolyását egy hiteles tűzszünet és a politikai tárgyalások megindítása érdekében. 
    Stuart Jones hangsúlyozta: az amerikai kormányzatnak oka van arra, hogy kétkedő legyen az úgynevezett deeszkalációs zónákat, vagy más néven biztonsági övezeteket illetően, amelyeknek létrehozásában - a szíriai civil lakosság védelme érdekében - május elején az asztanai tárgyalásokon állapodtak meg.      
     Néhány héttel ezelőtt az Amnesty International állította azt, hogy a szíriai kormány foglyok ezreit végezte ki tömeges akasztásokkal, és módszeresen megkínoztatta foglyait a Szednaja katonai börtönben. A nemzetközi emberi jogi mozgalom által összegyűjtött tanúvallomások 2011 és 2015 közötti kivégzésekről szóltak, de a jelentés szerint valószínűleg máig folynak ezek a háborús bűnnek minősülő cselekedetek. A szervezet ENSZ-vizsgálatot szorgalmazott az ügyben.
    A szíriai kormány és Bassár el-Aszad elnök eddig mindig visszautasította azokat a jelentéseket, amelyek szerint a 2011 óta tartó, százezrek életét követelő szíriai polgárháborúban kínzásokat és bírósági ítélet nélküli kivégzéseket hajtottak volna végre.