Tivadar napja van. | 2024.04.20

Időjárás-jelentés

2017-05-12 19:46:00

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Európa keleti felén jobbára eseménytelen, napos az időjárás, mindössze Moszkva feletti középponttal található egy elöregedett ciklon. Ennek hidegfrontja azonban még Lengyelországig sem ér el, így inkább csak Fehéroroszország környékén fordul elő kisebb eső, zápor. A Brit-szigetek tágabb környezetében ugyanakkor többközéppontú ciklon örvénylik. Emiatt Németországtól nyugatra nagy területen erősen felhős az ég, és több helyen esik az eső. A ciklonrendszer előtt déli, délnyugati áramlással kifejezetten enyhe levegő áramlik a térségbe, így például London környékén 23, Brüsszelben 24, Münchenben 22 fok körülire emelkedik délutánra a hőmérséklet, de a legmelegebb Valencia környékén van, ahol 27-29 fokos csúcshőmérséklet is előfordul. A Kárpát-medence időjárását egyre inkább a térség fölé helyeződő sekély ciklonális mező alakítja majd, így marad a csapadékos, de enyhe idő.

    Várható időjárás az ország területén szombat estig:
    ---------------------------------------------------
    Pénteken erőteljes gomolyfelhő-képződésre, több-kevesebb napsütésre és összességében többfelé záporra, zivatarra kell számítani. Emellett főként az északi, északkeleti országrészben heves zivatar is kialakulhat felhőszakadás és jégeső kíséretében. Az éjszaka első felére kissé megnyugszik felettünk a légkör, az ország legnagyobb részén átmenetileg megszűnik a csapadéktevékenység, de hajnaltól ismét egyre többfelé kell csapadékra számítani. Szombaton a felhős égkép lesz a jellemző, emellett a Dunántúlon és délen néhány órás napsütés is várható. Napközben többfelé valószínű eső, zápor, zivatar, a Dunától keletre továbbra is előfordulhatnak heves zivatarok is. Szombaton késő délutántól előbb a Dunántúlon, majd keletebbre is fokozatosan megszűnik a csapadék, ezzel párhuzamosan estére már jelentősen csökken a felhőzet. Pénteken a délnyugati, szombaton az északnyugatira forduló szél többfelé megerősödik, de zivatarok környezetében akár komolyabb szélrohamok is lehetnek. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 19 és 25 fok között alakul, a Nyugat-Dunántúlon lesz a legmelegebb.