Andrea napja van. | 2024.04.18

Korrupció gyanúja miatt hatósági felügyelet alá helyezték az RMDSZ egy szakpolitikusát

2017-05-12 13:13:00

 Vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) hatósági felügyelet alá helyezte Para Lórántot, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szakpolitikusát, a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium korábbi főtitkárhelyettesét - közölte pénteki számában a Krónika című napilap. 

    A nyomozó hatóság szerint Para Lóránt 2010-ben 250 ezer lej (17,5 millió forint) csúszópénzt kapott egy cégtől, amelyet a minisztérium ötmillió lej (350 millió forint) értékű gátépítési munkálattal bízott meg. A gyanúsított ugyanebben az évben a DNA szerint egy alárendeltjétől tengerparti és ausztriai üdüléseket fogadott el, cserében az illető megtarthatta vezetői posztját a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium alárendeltségébe tartozó intézmény élén. 
    Az ügyészség közölte, hogy Para 18 376 lej (1,3 millió forint) értékben a román tengerparton, 4485 lej (314 ezer forint) értékben pedig Ausztriában vakációzott, üdüléseit a beosztottja fizette. 
    Para Lóránt az RMDSZ háromszéki szakpolitikusaként töltött be különböző tisztségeket bukaresti tárcáknál - többnyire Borbély László miniszteri mandátumai idején -, korábban például a fejlesztési és lakásügyi minisztérium igazgatója is volt. 
    Tagja volt ugyanakkor a politikusok és köztisztviselők összeférhetetlenségét vizsgáló Feddhetetlenségi Ügynökség vezetőségének, valamint a többségében állami tőkével működő Eximbank igazgatótanácsának is. Ez utóbbi minőségében 2010-ben kapott 205 ezer lejes juttatásából 148 ezer lejt a Solidaritatea állami vagyonalapnak adományozott, ennek okán akkoriban a bukaresti sajtó a legnagyobb, állami tisztséget betöltő filantrópnak nevezte Para Lórántot.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány