Gedeon napja van. | 2024.03.28

Donald Trump bizottságot hoz létre a választási csalások kivizsgálására 

2017-05-12 06:17:43

 Donald Trump elnöki rendeletet írt alá, amely egy, a választási csalásokat kivizsgáló bizottság létrehozását irányozza elő. 

    Az elnöki rendelet aláírását a Fehér Ház jelentette be csütörtökön.  
     A hivatalos nevén Elnöki Bizottság a Választások Tisztaságáért testület vezetője Mike Pence alelnök lesz. 
    Donald Trump elnök a megválasztása után többször is hangoztatta, hogy országszerte széles körben történtek választási csalások, s bár konkrét városokat vagy településeket nem említett, azt állította, hogy sok helyütt illegális bevándorlók is szavaztak, vagy egy-egy, önmaga személyazonosságát nem igazoló szavazó több helyen is voksolt. Az elnök sejtetni engedte, hogy az illegális bevándorlók a demokrata párti vetélytársára, Hillary Clintonra voksoltak. 
     Donald Trump az elektori kollégiumban elért nagyarányú többségével nyerte meg a választást, míg a közvetlen szavazatokat illetően Hillary Clinton kapott több voksot. 
    Trump januárban jelentette be, hogy bizottságot hoz létre a vélelmezett választási csalások kivizsgálására, s olyan ellenőrzési rendszer kidolgozására, amellyel a jövőben kizárható csalásnak még a gyanúja is. 
    Az elnöki rendelet aláírása után a Fehér Ház bejelentette: kétpárti bizottságot hoznak létre, amely azonban nemcsak a tavalyi elnökválasztáson feltételezett csalásokat vizsgálja majd, hanem mindazokat a problémákat, amelyek az elmúlt években a választások körül felmerültek. Így például azt a jelenséget, amelyet a "választók megfélemlítéseként" szoktak jellemezni. Ezt többnyire  demokrata párti politikusok  állítják,  mondván: helyi republikánusok azzal "félemlítik meg" a szavazókat, hogy megkövetelik tőlük személyazonosságuk igazolását. 
    "A bizottság felülvizsgálja majd mindazon politikát és gyakorlatot, amely megerősíti vagy éppenséggel aláássa az amerikai nép tisztességes választási rendszerbe vetett bizalmát" - fogalmazott az elnöki rendelet aláírása után a Fehér Ház szóvivője.