Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lázár: novembertől 33 ezer forintos kiegészítő pótlékot kapnak a védőnők

2017-05-11 20:25:00

Novembertől 33 ezer forintos kiegészítő pótlékot kapnak a védőnők - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

    Lázár János közölte: a pótlékot 2018-ban is megkapják a védőnők.
    Hozzátette: ezzel párhuzamosan megkezdik a nemzeti védőnői hálózat előkészítését, mert azt szeretnék, hogy a védőnői szolgálat egységes feltételekkel működjön 2018-tól.
    Elmondta, az ötezerből mintegy ezer védőnő fordult a kormány tagjaihoz bérük rendezése érdekében. 
    Kérdésre közölte: szerinte az állami egészségügyi rendszerben lenne a védőnői hálózat helye és érdemes lenne egy országos hálózattá szervezni, a védőnői szolgálatnak a háziorvosi ellátórendszerrel szorosabb együttműködésben az egészségügyi rendszer egyik pilléreként kellene működnie. Jelenleg az önkormányzatok felügyelete alatt vannak a védőnők - jegyezte meg.
    Hozzátette: döntés még nincs, még a védőnőkkel és az önkormányzatokkal sem egyeztettek.
    A miniszter megerősítette, hogy a mentőszolgálat dolgozóinak bére 2018-tól az új életpálya keretében 10 százalékkal emelkedik. Hozzátette: míg 2010-ben 22,5 milliárd forintot fordítottak, jövőre 39,7 milliárd forintot fordítanak a mentősökre.
    Beszámolt arról is, hogy a 2018-as költségvetést május 24-én tárgyalja újból a kormány, a törvényjavaslatot június 15-ig fogadhatja el az Országgyűlés. Azt mondta, a jövő évi büdzsé a munkából élők költségvetése lesz. A költségvetés számait ismertetve azt mondta, a hiány 2,4 százalék lehet, ami azt jelenti "a magyar közpénzügyek rendben vannak, ami cáfolata a korrupciónak, mert hogyha a pénzt ellopnák, akkor üres lenne a költségvetés".
    A gyorsuló építőiparral kapcsolatban elmondta, 2016 első negyedévében ötezer, most 10 ezer lakásra adtak ki építési engedélyt, a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) 42 ezer család vette igénybe 102 milliárd forintos nagyságrendben.
    A gödi Topház Speciális Otthonról azt mondta, a kormánynak a szülőket kell segíteni. Egy szülőt nem érdekel az államtitkár véleménye és a "sorosgyörgyözés" sem, az érdekli, hogy a gyereke milyen körülmények között van - fogalmazott.
    Lázár János közölte: büntetőfeljelentést tett a legfőbb ügyésznél ismeretlen tettes ellen Welt 2000 kft. 2003-2009 közötti tevékenysége miatt. Az állam ugyanis ide szervezte ki egy olyan informatikai rendszer működését, amely az uniós források pályáztatásával és szétosztásával foglalkozott - idézte fel. Mint mondta, az Európai Bizottság szerint az állam törvénytelenül szervezte meg ezt a privatizációt. Akik ebben az ügyben érintettek, azok a Gyurcsány-család cégében, az Altusnál vezető pozíciókat kaptak - fűzte hozzá.
    Mint mondta, Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára tárgyalásokat folytat a Magyarországon működő külföldi egyetemek ügyében, már Thaifölddel, Malajziával és Kínával egyeztetett, ezek az országok technikai ügyként kezelik a helyzetet és együttműködésükről biztosították a kormányt. Orbán Viktor miniszterelnök is aláír egy ezzel kapcsolatos szerződést kínai útja során - közölte.
    Megjegyezte: megnyitják a külföldi anyakönyvezés lehetőségét, a konzulok feladata lesz a követségeken az anyakönyvezés.
    A nyugdíjemelésre vonatkozó kérdésre elmondta: leghamarabb ősszel kerülhet napirendre, a mérlegelésnél majd az akkori számokat kell figyelembe venni. 
    Kérdésre közölte: nem tervezik, hogy repülőgépet vásárolnának a miniszterelnöknek, nem merült fel, hogy magyar bankoktól vennének gépeket. Ki kellett vonni a hadrendből azokat a gépeket, amelyeket korábban a kormány is igénybe vett, és ha a honvédség kap új szállítógépeket, azokat majd a kormány is használhatja - magyarázta.
    Bayer Zsolt egyik civilekkel kapcsolatos publicisztikájával kapcsolatban Lázár János közölte, ma is adna állami kitüntetést az újságírónak, de nem ezért az írásáért, mert azzal nem tud egyetérteni.
    Az MSZP felvetésével kapcsolatba a miniszter közölte, a Miniszterelnökség nem tervezi a közétkeztetés államosítását, a minőséget szeretnék javítani, esetleg megrendelőként.
    A Perkátára tervezett Horthy Miklós-szoborral kapcsolatban azt mondta, a magyar kormány nem kíván szobrot állítani a kormányzónak 1944. március 19-e utáni szerepe miatt, de nem vonhatja el annak jogát, hogy egy közösség szobrot állítson neki.
    A paksi atomerőmű-beruházásról azt mondta, a 30 éves orosz hitelkeretet megtartjuk, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) azonban minden hitel-lehívásánál megvizsgálja az optimális finanszírozási konstrukciót. Ez lehet, hogy a költségvetés, lehet, hogy az ÁKK, lehet, hogy az orosz hitel lesz - részletezte. Mindig az adott számla kifizetésekor kell mérlegelni, mi a jó megoldás - hangsúlyozta.
    Közölte, megvizsgálták azt is, hogy nemzetközi pénzügyi konzorcium által kiváltható-e ez a hitel. Elmondta, sokat javult a magyar államháztartás finanszírozása, de a 30 éves futamidővel és a 10 milliárd euróval nehéz versenyezni. 
    A miniszter azt mondta, idén 100 millió eurónyi munkát végeztek el a beruházás kapcsán, a következő egy évben 800-900 millió eurónyi költséggel számolhatnak. 
    Kérdésre elmondta, megvalósulhat a Hódmezővásárhelyet Szegeddel összekötő tram-train, bizonyos feltételek mellett. A beruházás akkor a legoptimálisabb, ha az EU finanszírozza, ha a költségvetésnek kell finanszíroznia, akkor túl drága - mondta.
    Farkas Flórián (Fidesz) mentelmi jogának esetleges felfüggesztésével összefüggésben kérdésre válaszolva azt mondta, nem látott még olyan pártot, amely olyan képviselőt indítana a választáson, aki ellen büntetőeljárás folyik.