Andrea napja van. | 2024.04.18

Szijjártó Péter: Magyarország véleménye szerint a migráció "rossz dolog"

2017-05-11 12:54:39

Magyarország véleménye szerint a migráció "rossz dolog", mivel az elmúlt időszak tapasztalatai azt bizonyítják, hogy a migrációnak egyebek között komoly biztonsági kockázatai vannak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az európai uniós tagországok külkereskedelmi kérdésekben illetékes minisztereinek csütörtöki tanácskozását követően.

    Hozzátette, hogy a készülő európai fejlesztési stratégia két pontja is "lopakodó módon" a bevándorlást pozitív színben próbálja feltüntetni, ezen túlmenően pedig minden tagállamot arra akar kötelezni, hogy erről így gondolkozzon.
    Magyarország csak akkor fogadja el a fejlesztési konszenzust, ha az világossá teszi és elismeri, hogy kizárólag az Európai Unió tagállamainak jog- és hatásköre eldönteni, hogy milyen migrációs politikát kívánnak folytatni. Továbbá akkor, ha az nem akarja arra kötelezni a tagállamokat, hogy másként gondolkodjanak a migrációról és segítsék elő a migrációs folyamatokat - szögezte le.
    A miniszter elmondta, vita van arról az unióban, hogy pozitív-e vagy negatív a legális migráció gazdasági hatása. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarország úgy véli, hogy mindaddig, amíg Európa több országában is jelentős munkanélküliség van, az európai gazdasági politikáknak arra kellene fókuszálniuk, hogy az unió a meglévő munkaerő-tartalékot hasznosítsa az európai gazdasági fejlődése érdekében. Emellett Magyarország véleménye szerint az elmúlt időszak tapasztalatai azt bizonyítják, hogy a migrációnak a többi között komoly biztonsági kockázatai is vannak - tette hozzá.
    Kifejtette, nem a migráció segítése, hanem a családok támogatása jelenti a megoldást a kontinenst súlyosan érintő demográfiai kihívásokra.
    A miniszter arról tájékoztatott, hogy a tanácsülésen világossá tette, egyetért azzal, hogy szükség van közös európai fejlesztési stratégiára, amely a migráció kiváltó okainak kezelésének egyik legfontosabb eszköze. Magyarország ugyanakkor csak akkor adja támogatását annak elfogadásához, ha az biztosítja, hogy minden tagállam maga döntheti el, milyen migrációs politikát folytat és mit gondol a migrációról.
    "Magyarország nem akarja ráerőltetni egyetlen tagállamra sem, hogy ugyanazt gondolja a migrációról, cserébe elvárja, hogy senki se akarja ráerőltetni saját álláspontját, sem azt, hogy azt kötelező módon előírják számára" - húzta alá a Szijjártó Péter.