Ervin napja van. | 2024.04.26

Irány Varsó!

2017-05-11 07:00:27

Az Ózdi SZC Surányi Endre Szakképző Iskolája és Kollégiuma diákjai, országos első és második helyezést értek el a European Road Safety Tunes közúti közlekedésbiztonsági pályázaton.

A nemzetközi kezdeményezés célja a fiatalkorúak halálos kimenetelű baleseteinek visszaszorítása (5%-os csökkentése) a résztvevő országokban (Ausztria, Belgium, Hollandia, Lengyelország, Csehország, Szlovénia, Spanyolország és Magyarország). A projekt kiemelt célcsoportja a szakiskolában vagy szakmunkásképzőben tanuló 15–24 éves fiatal közlekedők – ugyanis ez a korcsoport gyakran védtelen közlekedőként vesz részt a közlekedésben.


A program meghirdetését követően az iskola a megfelelő korcsoportokkal jelentkezett a pályázatra. A foglalkozások időtartama kétszer 45 perc volt két turnusban 10 osztály részvételével annak érdekében, hogy a tanulók minél nagyobb hányadát lehessen bevonni.


A foglalkozásokat országosan több város hasonló intézményeiben is megtartották, többek között Budapest, Körmend, Cegléd, Kecskemét és Kazincbarcika.
A pályázat lehetőséget adott a problémák és statisztikák ismertetésén túl olyan saját üzenetek megfogalmazására, melyet kortársaiknak adhatnak át több műfajban is.


Még a workshop napján készültek alkotások fotók, plakátok, graffitik stb. A későbbiek folyamán módjuk volt a tanulóknak pályamunkákat benyújtani. A tanulók egyik alkotása egy ún. ”diszkó balesetet” megjelenítő kisfilm egy másik pedig egy rap szöveg és videó klip. A kisfilm megvalósításához szakmai segítséget is kaptak a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságtól.


Budapesten április 28-án megtartott díjátadó rendezvényen az intézmény tanulóinak alkotásai kiváló eredményt értek el. A zsűritagok - Dr. Erb Szivila (NFM) , Dr. Heinczinger Mária (KTI) , Dr. Kiss Diána (NFM), Dr. Bói Loránd (KTI) , Óberling József (ORFK) - úgy döntöttek, hogy a NONAME-„Éld az életed” c. rap a második helyezett lett ezért alkotói az elismerésen túl a Forma 1 Magyarországi futamára nyertek belépőt. „A Hiányzók” c. film a bírálók szerint a legjobbnak bizonyult, így alkotói részt vesznek a  European Road Safety Tunes európai projektzáró konferenciáján Varsóban. A díjakat Óberling József r.ezredes,rendőrségi főtanácsos az ORFK Közlekedésrendészeti főosztályvezető adta át, aki kiemelte hogy ez az alkotás úgy jeleníti meg a „diszkó baleset” problémáját, hogy az nemzetközi megmérettetésen is megállja a helyét. Ez a film fogja képviselni Magyarországot a nemzetközi versenyben.
A résztvevő diákok és segítő tanáraik Fóris Edina, Szabó Sándor és Veselényi Miklós nagyon örültek az elismerésnek.


(I. helyezett: ’Hiányzók’ https://www.youtube.com/watch?v=fSElfsZ9YPo&t=228s)
(II. helyezett: ’NONAME-Éld az életed’ https://www.youtube.com/watch?v=8enhmSPr4tU)