Emma napja van. | 2024.04.19

Hoppál Péter: 506 milliós forrás a muzeális intézmények támogatására

2017-05-10 18:58:00

 

Két nagy pályázati program keretében 506 millió forintos összeg áll rendelkezésre a muzeális intézmények támogatására - jelentette be a kultúráért felelős államtitkár szerdán Komlón.

 

    Hoppál Péter hangsúlyozta: az idén tizennégy éves Kubinyi Ágoston Program keretében 370 millió forint áll az intézmények részére az állandó kiállítások felújítására, új kiállítási akciók létrehozására és infrastruktúra-fejlesztésre.
    Az idén harmadszor meghirdetett járási székhelyi múzeumok szakmai támogatását célzó programban pedig 136 millió forintos összegre lehet pályázni a műtárgyak környezetének javítására és a gyűjtemény-feldolgozást segítő szakmai munka fejlesztésére - fűzte hozzá.
    A Kubinyi-program esetében május 24-ig, járási székhelyi múzeumok támogatásaira május 11-ig lehet pályázni - hívta fel a figyelmet a politikus, aki hozzátette: azok elbírálása július végéig megtörténik.
    Mint kifejtette, a kulturális államtitkárság arra törekedett, hogy a pályázati keretek egymást kiegészítő lehetőségek legyenek, amelyek figyelemmel vannak a Nemzeti Kulturális Alap által kiírt pályázatok célkitűzéseire, így az intézmények különböző fejlesztési terveiket több forrásból tudják megvalósítani. 
    A Kubinyi-program eredményeire térve Hoppál Péter felidézte: azokon eddig 448 pályázat nyert, tavaly 130 pályázat érkezett e támogatási formára.
    A komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjteményben rendezett sajtótájékoztatón az államtitkár felelevenítette, hogy az intézmény állandó bányászati kiállítását ugyancsak a Kubinyi-program hárommillió forintos támogatásával tudta megújítani. A muzeális gyűjtemény működését méltatva az államtitkár arra is kitért, hogy mecseki város kulturális intézményeinek látogatószáma sokkal nagyobb arányú, mint ami a település lélekszámához viszonyítva elvárható lenne.
    Hoppál Péter az eseményen kitért az elmúlt évek kulturális finanszírozásában beállt változásokra is. Ezek között jelentős lépésnek nevezte, hogy 2015 óta az önkormányzatokon keresztül a normatív finanszírozás keretében országszerte megnövekedtek a kulturális források. Szavai szerint összességében 8 milliárd 720 millió forintot osztanak szét a Belügyminisztériumon keresztül normatív módon közművelődési és közgyűjteményi feladatokra. Csaknem kétezer településen növelték meg a kulturális normatívát úgy, hogy az egy településre jutó támogatás minimális összegét évente 1,2 millió forintban határozták meg. Hoppál Péter azt is rögzítette, hogy az ország 816 muzeális intézményben egy év alatt tízmillió látogatót regisztráltak.
    Polics József (Fidesz-KDNP) polgármester az eseményen leszögezte: a komlói önkormányzat és a kulturális intézményrendszer minden pályázati lehetőséget megragad. A mecseki dinoszauruszhoz és bányászathoz kapcsolódóan a város rendelkezik projekttervvel, amelynek megvalósításhoz nagyobb forrásra lenne szükség., ezt a Kubinyi-program forrásaiból részegységenként rakják össze. Ugyancsak a Kubinyi-program részeként újítják meg a jövőre fennállásának 25. évfordulóját ünneplő muzeális gyűjtemény mecseki dinoszauruszt bemutató helyiségét - mondta a városvezető, aki kitért arra is, hogy idén a komlói bányászati vezetők, igazgatók tárgyait, bútorait bemutató tárlat megújítására is pályázni fognak.
     Steinerbrunner Győzőné, az évente több mint háromezer embert fogadó muzeális gyűjtemény vezetője a többi között arról beszélt, hogy évente 5-10 százalékos látogatói létszámnövekedéssel kalkulálnak, egyúttal tervezik a további Kubinyi-programokon való részvételt is.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó