Emma napja van. | 2024.04.19

Nőtt a különbség az amerikai nagyvállalati vezetők és a munkavállalók átlagjövedelme között

2017-05-10 17:21:00

 

Nőtt a különbség az amerikai nagyvállalati vezetők és a munkavállalók jövedelme között tavaly. A tőzsdén jegyzett ötszáz legnagyobb részvénytársaság vezetői 2016-ban átlagosan 13,1 millió dollárt kerestek, 347-szer többet egy átlagos munkavállalónál. Egy évvel korábban 335-szörös volt a különbség - derült ki az AFL-CIO amerikai szakszervezeti szövetség éves jelentéséből.

 

    A vállalati vezetők közül Sundar Pichai vezeti a mezőnyt: az Alphabet leányvállalata, a világ vezető internetes kereső- és tartalomszolgáltatójának számító Google vezérigazgatója 100,6 millió dollárt vitt haza 2016-ban. A második helyre került a Charter Communications kábeltársaság főnöke, Thomas Rutledge 98,5 millió dolláros jövedelemmel, az Expedia, a világ vezető online utazási vállalata pedig 94,6 millió dollárral ismerte el vezetője, Dara Khosrowshahi munkáját.
    Ugyanakkor az átlagos amerikai munkavállaló tavaly 37 600 dollár keresett. Az inflációt figyelembe véve lényegében ötven éve változatlan ez az összeg - állította a 12,5 millió, bérből és fizetésből élő amerikait képviselő a szakszervezet, amely kifogásolja, hogy a munkavállalók nem részesülnek nagyobb mértékben a gazdasági növekedés hasznából.
    "Ez újabb bizonyíték arra, hogy a vezérigazgatók mohósága súlyosbítja a jövedelmek közötti egyenlőtlenségeket az Egyesült Államokban" - fejtette ki a jelentés nyilvánosságra hozatala utáni közleményében Richard Trumka, a szakszervezeti szövetség elnöke.
    Az AFC-CIO kiváltképp elégedetlen a Mondelez élelmiszeripari óriáscéggel, az egyebek között az Oreo és a Lu kekszmárkák tulajdonosával, amely tavaly bezárta a jelképnek számító chicagói üzemét és a mintegy 600 munkahelyet kiszervezte Mexikóba. Ezenközben a New Jersey államban lévő cég vezetője, Irene Rosenfeld 16,7 millió dolláros jövedelmet ért el.
    A szakszervezet jelentésében listázta azokat a vállalatokat is, amelyek az amerikai adózási rendszer alól kibújva, külföldön halmoztak fel hatalmas nyereségeket. Az élcsoportot az Apple információ-technológiai óriáscég vezeti, 230 milliárd dollárral, majd a Pfizer gyógyszeripari vállalat következik 197,1 milliárd dollárral, a harmadik helyre pedig a szoftvergyártó óriás, a Microsoft került 124 milliárd dollárral.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó