Auguszta napja van. | 2024.03.29

GY - Krónika 5. rész (kérdések, azonnali kérdések) 

2017-05-08 14:02:00

 Az albérleti díjakról, a gödi szociális intézményről, valamint útépítésekről is szó volt a kérdések során az Országgyűlés hétfői ülésén, majd a Ház áttért az azonnali kérdések órájára. 

    
    Jobbik: be kell avatkozni az albérletpiacba 

    Sneider Tamás (Jobbik) arról beszélt: Magyarországon évek óta megfigyelhető az albérleti díjak emelkedése. A fizetések egyre nagyobb hányadát kell albérleti díjra fordítaniuk az érintetteknek, és hosszabb távon fenntarthatatlan ez az állapot. 
    Szerinte a magyar államnak be kell avatkoznia az egyre kilátástalanabb bérlakáspiacba, a kínálatot növelni kell - tette hozzá. 
    Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára azt mondta: a kormány nem nézi tétlenül a folyamatokat, segítséget ad a munkavállalóknak, például az adómentes lakbértámogatás lehetőségével. Az egészségügyi hozzájárulás sem lesz már teher a bérlakáspiacon, ami szintén annak kifehéredését segíti. 

    LMP: a szaktárca nem tudott a gödi helyzetről? 

    Szél Bernadett (LMP) arra kérdezett rá, mi a magyarázata annak, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nem tudott arról, mi folyik a gödi szociális otthonban, a visszásságokat egy nemzetközi átfogó vizsgálat tárta fel. Rossz körülményeket, fizikai bántalmazást találtak, az intézmény igazgatóját felfüggesztették állásából - emlékeztetett. A kötelező vizsgálatok dokumentációjának átadására kérte a tárcát. 
    Rétvári Bence, az Emmi politikai államtitkára először intézkedéseikről beszélt, mondván, a gyermekek bántalmazása elfogadhatatlan a kormánynak, ezért szigorították a törvényeket. A bűntények felderítése érdekében is lépéseket tettek - fűzte hozzá. Emlékeztetett: bár Szél Bernadett járt az intézményben, az azután tett internetes bejegyzését később a képviselő törölte. 

    MSZP: épül-e gyorsforgalmi út Csengersimára? 
    
    Tukacs István (MSZP) a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei autópálya-építésre kérdezett rá. Emlékeztetett: a kormányfő Romániában tett ígéretet arra, hogy Csengersimát és az M3-as autópályát összekötik majd gyorsforgalmi úttal. Azt kérdezte: milyen stádiumban van ennek tervezése. 
    Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára úgy felelt: az M49-es autóút hálózati szerepe megkerülhetetlen. Azt mondta: középtávú cél a megyei jogú városok bekötése és a gyorsforgalmi utak határig vezetése. 2022-ig mintegy 900 kilométernyi gyorsforgalmi út építését tervezik - tette hozzá. A szakasz felvételének szükségessége a programba felvetődött - fogalmazott. 

    A kérdéseket követően Hollik István (KDNP) ügyrendben a házbizottság rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte a jobbikos Szilágyi György egyik bekiabálásával kapcsolatban. 

    Azonnali kérdések
    
    MSZP: ki engedélyezte a nemzeti konzultációs weboldalon futó orosz kódot? 
    
    Gúr Nándor (MSZP) azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy ki engedélyezte a nemzeti konzultációs weboldalon a Yandex nevű cég kódját, amely orosz szervereknek küldte el magyar állampolgárok adatait. 
    Orbán Viktor miniszterelnök válaszában leszögezte: a nemzeti konzultációra szigorú adatvédelmi szabályok vonatkoznak, amelyeket eddig mindig betartottak és be fognak tartani.     
    Gúr Nándor ugyanakkor úgy vélte: ha betartották volna az adatvédelmi szabályokat, akkor nem kerülhetett volna ki adat a Yandex szerverére. Nem csoda, hogy többen azt mondják, a Fidesz oroszbérenccé vált - fogalmazott. Azt kérdezte, miért nem engedték meg, hogy a nemzetbiztonsági bizottság tárgyalja meg a kérdést. Úgy vélte: ha a miniszterelnök engedélyezte a kód használatát, akkor azért, ha meg nem tudott róla, akkor azért alkalmatlan feladata ellátására.
    Orbán Viktor úgy válaszolt: hozzászoktak ahhoz, hogy az MSZP a nemzeti konzultációt, bármiről is legyen szó, mindig megtámadja. Megerősítette: a nemzeti konzultáció adatvédelmi szempontból biztonságos. Hozzátette: már több mint egymillió ember küldte vissza a kérdőívet, amit a bizalom bizonyítékának tekintenek. 
    A külföldi és a szovjet érdekekről szólva megjegyezte: a szocialista párt erről sokat mesélhet, hiszen hosszú évtizedekig szovjet érdekeket szolgált, majd kiszolgáltatta az országot az IMF-nek, Lendvai Ildikó pedig legutóbb azt mondta, hogy Soros György oldalán állnak.