Gedeon napja van. | 2024.03.28

Londoni elemzők: rövid piaci fellendülés követné Macron győzelmét

2017-05-05 17:43:39

Londoni pénzügyi elemzők szerint rövid távú piaci fellendülés követné a centrista Emmanuel Macron győzelmét a francia elnökválasztás vasárnapi második fordulójában.

    Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics pénteki helyzetértékelése szerint abból megítélhetően, ahogy a francia állampírok az EU-szkeptikus jelölt, Marine Le Pen győzelmi esélyeinek csökkenésére reagáltak az első fordulót követő időszakban, a tízéves francia szuverén kötények hozamfelára az azonos lejáratú irányadó német Bund felett valószínűleg 25 bázispont környékére csökkenne Le Pen vasárnapi veresége után.
    A ház várakozása szerint ebben az esetben az euró is erősödne a dollárral szemben, ahogy ez az első forduló után is történt. A Capital Economics londoni elemzői szerint Macron vasárnapi győzelme után az euró elérheti az 1,12 dollár/eurós árfolyamot.
    A cég szerint azonban ha e piaci mozgások bekövetkeznek, az azt jelentené, hogy a tízéves francia állampapír kockázati hozamfelára a globális pénzügyi válság óta mért átlagos hozamprémium felére csökkenne, az euró pedig sokkal erősebb lenne annál szintnél, amely az euróövezeti jegybank (EKB) és az amerikai jegybank feladatait ellátó Federal Reserve várható kamatpolitikájának széttartásából következhetne.
    A Capital Economics elemzői közölték: mindezek alapján nincsenek meggyőződve arról, hogy Macron győzelme után a francia állampapír és az euró tartósan erős marad.
    A politikai kockázatok ugyanis a júniusi franciaországi parlamenti választások előtti időszakban is fennmaradnak, különösen akkor, ha Macron az előrejelzéseknél kisebb arányban győz vasárnap. 
    Emellett az euróövezeti és az amerikai jegybanki kamatpályák széttartása is egyre inkább az euró ellen hat, mivel a Federal Reserve a piaci várakozásoknál valószínűleg nagyobb kamatemeléseket hajt végre, az EKB pedig várhatóan továbbra is alacsonyan tartja a kamatszintet az euróövezeti gazdaság teljesítményének javulása ellenére is - jósolják pénteki előrejelzésükben a Capital Economics elemzői.
    A francia államadós-kockázat mérőszámai mindazonáltal piaci derűlátást tükröztek az elnökválasztás vasárnapi második fordulója előtti utolsó kereskedési napon.
    Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató cég, az IHS Markit pénteki kimutatása szerint a francia államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama 31,58 bázisponton járt a pénteki londoni kereskedésben, 25 bázisponttal alacsonyabban, mint az első forduló előtt.
    Ez azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű francia államkötvény csődbiztosítása most nem egészen 32 ezer dollárba kerül a piacon az irányadó ötéves lejáratra, 25 ezer dollárral kevesebbe, mint az első forduló előtti hét végén.
    A fejlett ipari térség szuverén adósai esetében egy hónap alatt is jelentős ingadozásnak számít a CDS-tranzakciók húsz pontot meghaladó árfolyamváltozása.
    Az idei év első hónapjaiban, az elnökválasztás közeledtével még gyorsuló ütemben romlott a francia államadós-kockázat piaci megítélése. Január vége és február vége között például a francia szuverén CDS-tranzakciók középárfolyama 26 bázisponttal 66 bázispontra - a jelenlegi díjszabásnak több mint a kétszeresére - emelkedett, és magasabb volt, mint sok nem EU-tag feltörekvő gazdaságé.