Emma napja van. | 2024.04.19

Több mint 150 projekt kap támogatást a TOP keretében Hajdú-Biharban

2017-05-04 16:58:00

 Hajdú-Bihar megyében első körben több mint 150 projekt összesen 30,11 milliárd forint támogatásban részesül a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében - jelentette be a megyei közgyűlés elnöke csütörtökön Debrecenben, sajtótájékoztatón.

    Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP) tájékoztatása szerint Hajdú-Biharnak 49,62 milliárd forint támogatási keret áll rendelkezésére TOP-forrásból, s a pénz 60,5 százalékáról döntött első körben a megyei önkormányzat és a döntéshozatalban irányító hatóságként részt vevő Nemzetgazdasági Minisztérium.
    Gazdaságfejlesztésre 7,1 milliárd, településfejlesztésre, belvízelvezetésre 9,18 milliárd, közlekedésfejlesztésre 7,85 milliárd, turizmusfejlesztésre 4,43 milliárd, foglalkoztatásra 4,12 milliárd, bölcsődei és óvodai fejlesztésekre 3,83 milliárd, egészségügyi és szociális beruházásokra 2,39 milliárd forintot fordíthat nyertes pályázatával csaknem hetven település - sorolta a közgyűlés elnöke.
    A részleteket a megye országgyűlési képviselői ismertették a megyeházán - több települési polgármester részvételével - tartott tájékoztatón.
    Vitányi István (Fidesz), a bihari térség képviselője azt emelte ki, hogy minden pályázó településnek legalább egy pályázata a támogatottak között van. A mostani döntés értelmében 7,2 milliárd forint fejlesztési forrás áramlik csaknem negyven bihari településre - tette hozzá.
    Ezekkel a fejlesztésekkel, illetve a más forrásokból megvalósuló M35-ös autópálya építésével, a 4-es út korszerűsítésével, valamint a Sáránd és Derecske közötti kerékpárút megépítésével az ország egyik leghátrányosabb helyzetű térsége, "a bihari térség elérhető közelségbe kerül a megyeszékhelyhez, az országhoz, Európához" - mondta a képviselő.
    Tasó László (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség államtitkára emlékeztetett arra, hogy a TOP-források 85 százaléka európai uniós, 15 százaléka pedig hazai támogatás.
    A politikus a települések közötti fejlesztéseket emelte ki: a mostani döntések alapján 1,2 milliárd forintból teljesen felújítják a Balmazújváros és Hajdúnánás közötti utat, 928 millióba kerül a Nyíradony és Nyírábrány, 580 millióba a Szerep és Sárrétudvari, továbbá 467 millió forintba a Biharnagybajom és Berettyóújfalu közötti útszakasz felújítása.
    A "zöld városrész" program keretében Vámospércsen 460 millió, Hajdúhadházon 290 millió, Nyíradonyban 200 millió forint értékű fejlesztés kezdődhet meg - fűzte hozzá Tasó László.
    Bodó Sándor (Fidesz), a sárréti térség képviselője szerint az első sikeres TOP-pályázatok eredményeként a megye arányosan fejlődik. Térségéből példaként említette Ebest, ahol 490 millió forintot fordíthatnak ipari park fejlesztésre, további 300 milliót pedig óvodabővítésre.
    Szerep 30,5 millió forint helyi gazdaságfejlesztési forráshoz, Sárrétudvari pedig 55,7 millió forint óvodabővítési támogatáshoz jutott - sorolta a képviselő. 
    Pajna Zoltán közgyűlési elnök arról is tájékoztatott, hogy a nyertes pályázók 30 napon belül támogatási szerződést kötnek az irányító hatósággal, és utána megkezdődhet a tervezés, illetve a kivitelezés.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó