Auguszta napja van. | 2024.03.29

Román külügyminiszter: a kisebbségvédelem szükséges a regionális biztonság szavatolásához

2017-05-04 15:50:00

 A nemzeti kisebbségek jogainak szavatolása szükséges ahhoz, hogy a térségben biztosítható legyen a regionális stabilitás, biztonság és a jószomszédi viszony - jelentette ki csütörtökön Teodor Melescanu román külügyminiszter.

    A román diplomácia vezetője egy bukaresti konferencián vett részt, amelynek fő témája a felelős kormányzás volt. Beszédében kifejtette, hogy Románia valószínűleg azon európai országok egyike, ahol a legfejlettebbek a nemzeti kisebbségek védelmét biztosítani hivatott szabványok. Úgy vélte, hogy a kisebbségi jogok betartása az érettség jele Európában, ahol túlteng az intolerancia szelleme, ezért többször pusztított már etnikai vagy vallási többség és kisebbség közötti konfliktus.
    Melescanu aláhúzta, hogy a múlt tanulságait ma sem szabad elfelejteni a globalizáció és a társadalmi-gazdasági problémák okozta nyugtalanság közepette.
    Megállapította, hogy az utóbbi időben fokozódott az intolerancia által generált gyűlöletbeszéd, amit állami és nem állami entitások táplálnak többé-kevésbé finom mechanizmusokkal a kollektív mentalitás ellenőrzésére irányuló stratégiai kommunikációval és információs háborúval.
    Ezért Románia elköteleződése az egységes Európa és az erős transzatlanti kapcsolat mellett nem csak a kormány külpolitikai célkitűzése, hanem a román társadalom egészének a stratégiai választását is jelenti - mondta a külügyminiszter.