Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nagy István: érdemben javult és stabilabbá vált a gazdák helyzete

2017-05-04 12:59:00

Az agrártámogatásoknak köszönhetően a magyar mezőgazdaság jövedelmezősége az elmúlt években érdemben javult, a forrásokkal stabilabbá vált a gazdák helyzete - mondta Nagy István az XXIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon csütörtökön, Hódmezővásárhelyen. 

    A Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára  - a tárca tájékoztatása szerint - hangsúlyozta, hogy tovább emelkedett a mezőgazdasági foglalkoztatás, hat év alatt mintegy 50 ezer új munkahely létesült. Az ágazatban mintegy 220 ezren dolgoznak, tavaly 16 és fél ezer állás jött létre. Az agrárexport pedig meghaladta a 8 milliárd eurót.
    Nagy István aláhúzta: 2014-2020 között a közvetlen agrártámogatások és a vidékfejlesztési támogatások kereteiből összesen mintegy 12,4 milliárd euró forrás áll rendelkezésre. Magyarország pozíciója az uniós támogatások tekintetében fajlagosan az egyik legjobb az unió országait tekintve.
    A "Több munkahelyet a mezőgazdaságban" elnevezésű programot ismertetve emlékeztetett: a tárca nemzeti költségvetésből jelentős, évi mintegy 30 milliárd forintos többletforrást biztosít 2020-ig az állattenyésztési és munkaigényes ágazatok részére.
    Nagy István kiemelte: a magyar élelmiszergazdaság előtt álló kihívásokra Magyarország 2017-2050 közötti Nemzeti Élelmiszergazdasági Koncepciója adja meg a választ. Megjegyezte: a stratégiai cél egy versenyképes, gazdasági, környezeti és társadalmi szempontból egyaránt fenntartható élelmiszergazdaság, amely teljesítményének és hozzáadott értékének folyamatos növelése révén aktívan hozzájárul a nemzetgazdaság fejlődéséhez és a vidéki térségek munkahelyeinek gyarapításához. 
    Kiemelt cél továbbá a biológiai sokféleség megőrzése, és a környezetkímélő erőforrások felhasználása mellett fenntartani az ország GMO-mentességét, és garantálni a lakosság biztonságos élelmiszer-ellátását- jelentette ki.
    A mezőgazdaság fejlődését a kormány célzott intézkedésekkel, többek között a támogatások növelésével és szerkezetének alakításával, a munkaerő-igényes és nagyobb hozzáadott értéket termelő ágazatok kiemelt támogatásával, kockázatkezelési rendszer működtetésével segíti - idézi a tájékoztatás az államtitkárt.