Tivadar napja van. | 2024.04.20

Szicíliai ügyész: nem minden NGO tényleges filantróp szervezet

2017-05-03 16:10:00

 

A Földközi-tengeren bajba jutó migránscsoportoknak segítő nem kormányzati szervezetek (NGO) finanszírozásának átvilágítását szorgalmazta Carmelo Zuccaro a szicíliai Catania ügyésze az olasz szenátus védelmi bizottsága előtt szerdán, hangsúlyozva, hogy vizsgálatai szerint nem minden NGO végzi munkáját filantróp céllal.

 

    Carmelo Zuccaro beszámolt a Líbia és Dél-Olaszország közötti embermentésben résztvevő szervezetekről eddig végzett vizsgálatainak eredményeiről. Elmondta, hogy tavaly ősztől jelentősen megemelkedett a migránsoknak segítő NGO-k száma, és ez módosította a migráció körülményeit. A Földközi-tenger nemzetközi vizein tartózkodó európai és olasz hadihajókkal ellentétben ugyanis, az NGO-mentőhajók sokkal közelebb mennek a líbiai partokhoz. Ezért az embercsempészek egyre rosszabb állagú hajókat és csónakokat tömnek meg migránsokkal, tudva, hogy mentőhajók gyorsabban elérik őket. Ez növelte - a szicíliai ügyész szerint - tavaly és már idén nagymértékben megnövelte is a tengerbe veszettek létszámát. 
    Carmelo Zuccaro hangsúlyozta, bizonyítékai vannak, hogy egyes NGO-k egyenesen líbiai vizeken veszik fedélzetre a migránsokat. Kijelentette, hogy információi nem az olasz titkosszolgálattól származnak, hanem a Frontex európai part- és határvédelmi ügynökségtől, valamint az olasz haditengerészettől. Megjegyezte, az olyan NGO-k mint a Save the Children vagy az Orvosok határok nélkül minden gyanú felett állnak. 
    "A nemrég alakult NGO-k finanszírozását  kellene átvizsgálni. Egyes NGO-k ugyanis akkora forrással rendelkeznek, amely önmagában gyanúra ad okot" - mondta az olasz államügyész megjegyezve, hogy "nem minden nem kormányzati szervezet filantróp, és hasznos lenne megvizsgálni, kik finanszírozzák őket (...) néha veszélyesebb nem tenni semmit, mint vizsgálódni". Kijelentette, hogy egyes NGO-k hajóit "gyanús" hajók kísérik, ezért szorgalmnazta, hogy az NGO-k hajóinak útvonalait az olasz légvédelem gépei ellenőrizzék. 
    Carmelo Zuccaro hozzátette, ügyészként mindenekelőtt nem az NGO-kat, hanem a migráció mögötti szervezett bűnözést akarja leleplezni. Utalt arra, hogy az Olaszországba érkező tömeges migráció nem csak a líbiai, hanem az olaszországi bűnszervezeteknek is hatalmas üzlet a migránstáborokra fordított források miatt. 
    Az olasz ügyész kijelentette:  Olaszország nem tud mindenkit befogadni, a nem olasz és nem Olaszországban bejegyzett NGO-k vigyék máshova a migránsokat. Végül az ügyész azt kérte a parlamenti bizottságtól, engedélyezzék, hogy felhasználhassa egyrészt az NGO-k, másrészt az embercsempészek műholdas telefonhívásainak lehallgatásának ügyészi felhasználását. Zuccaro meghallgatását egyenesben közvetítették, egyes részeket azonban titkossítottak az ügyész kérésére. 
    A bizottság csütörtökön az olasz haditengerészet és az olasz parti őrségek felelőseit is meghallgatta. Carmelo Zuccarót május 9-re az olasz maffia-ellenes parlamenti bizottság elé hivatták. 
    Giusy Nicolini Lampedusa-szigetének polgástere a Radio24 olasz rádióadónak úgy nyilatkozott, nem meglepetés számára egyes NGO-k és az embercsempészek közötti kapcsolatok gyanúja, "vannak egyes NGO-k, amelyekért nem tenném tűzbe a kezem" - mondta. 
    Az ellenzéki Északi Liga korábban olasz titkosszolgálati dossziéról beszélt az NGO-k és az embercsempészek közötti kapcsolatokról, ezt azonban a titkosszolgálatokat felügyelő nemzetbiztonsági parlamenti bizottság (Copasir) tagadta. Roberto Calderoli az Északi Liga politikusa szerint azért, mivel az információkat nem az olasz titkosszolgálat, hanem többek között a líbiai gyűjtötte össze. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) bejelentette, törvényjavaslatot nyújt be az illegális bevándorlás és az embercsempészet bűncselekményének szigorítására, amely az NGO-kra is vonatkozna. 
    Olasz sajtóértesülések szerint már négy szicíliai ügyészség, Catania, Siracusa, Palermo és Trapani is vizsgálja az NGO-k és az embercsempészek kapcsolatát. Szicília az Olaszországba érkező migránsok első állomása, ahol a hatóságok tüzetesen kihallgatják őket vándorlásuk és szállításuk körülményeiről, minél több információval az embercsempészek szervezeteiről.