Gedeon napja van. | 2024.03.28

Portugália visszaállítja a határellenőrzést a pápalátogatás idejére a jövő héten

2017-05-02 11:37:58

Ferenc pápa látogatása miatt, május 10-e és 14-e között Portugália visszaállítja a határellenőrzést schengeni belső határain.

    A portugál kormány még március 30-i ülésén döntött az ideiglenes intézkedésről az eseményt övező tömeges érdeklődés miatt, hogy garantálni tudja a résztvevők biztonságát.
    Körülbelül egymillió ember érkezésére számítanak Fátimában, ahol az egyházfő a Mária-jelenések 100. évfordulója alkalmából tesz látogatást.
    A közzétett hivatalos program szerint Ferenc pápa március 12-én érkezik Fátimába, és felkeresi a jelenési kápolnát a Miasszonyunk-kegyhelyen. Másnap látogatást tesz a fatimai Rózsafüzér-bazilikában, és szentmisét mutat be a szentély emelvényén. 
    Az egyházfő szentté avatja a fatimai pásztorgyerekként ismert Boldog Marto Ferencet és Jácintát, akiknek ezen a helyen 100 évvel ezelőtt először megjelent a Szűz Mária.
    Portugáliai tartózkodása idején a pápa találkozik Aníbal Cavaco Silva portugál államfővel és Pedro Passos Coelho miniszterelnökkel is.
    A pápalátogatás alkalmából több afrikai és dél-amerikai ország vezetője is Fátimába utazik.
    Sajtóbeszámolók szerint a Lisszabontól 130 kilométerre található 11 ezer lakosú Fátima izgatottan készül az eseményre; felújításokat végeznek, hogy a város a legjobb arcát mutathassa az érkezőknek.
    A várható hatalmas érdeklődést jelzi, hogy hónapok óta nem lehet szabad szállóhelyet találni a városban és a környékén.
    Ferenc pápa a negyedik katolikus egyházfő, aki Portugáliába látogat. Utoljára 2010-ben XVI. Benedek járt a dél-európai országban, ahol akkor egyébként nem szigorítottak a határellenőrzésen.
    Portugália eddig két alkalommal állította vissza ideiglenesen a határellenőrzést: a 2010-es futball Európa-bajnokság, és a 2004-es NATO-csúcs idején.