Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: itt az ideje, hogy a tények Brüsszelben is fontosabbak legyenek a véleményeknél!

2017-05-01 15:47:00

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint itt az ideje, hogy Brüsszelben a tények fontosabbak legyenek a véleményeknél, és az illegális bevándorlást végre az EU is a legfontosabb kihívásnak tekintse, és úgy is kezelje.

    A miniszter ezt arra reagálva közölte hétfőn az MTI-vel, hogy Johannes Hahn, az EU bővítési biztosa, az Osztrák Néppárt alelnöke az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva élesen bírálta Orbán Viktort és a miniszterelnök európai politikáját. Egyebek között azt mondta: Orbán Viktor politikája időnként populista jegyeket mutat, amely végső soron az európai értékek rovására megy. Véleménye szerint az Európai Néppárt hétvégi csúcstalálkozójának azt az üzenete, hogy a magyar miniszterelnöknek tartósan változtatnia kell a magatartásán, különben valóban számolnia kell a megfelelő következményekkel. A bővítési biztos azt mondta, Orbán Viktor Rómában kormányfőként az unió további erősítése mellett döntött, ezzel egyidejűleg Magyarországon egy "Állítsuk meg Brüsszelt" népszavazást kezdeményezett - felhívva a figyelmet arra, hogy ez a kettő egymásnak ellentmond -, és ehhez jön még a Central European University (CEU) elleni eljárás. 
    Szijjártó Péter a bővítési biztos kijelentéseire reagálva hangsúlyozta: Orbán Viktor az Európai Parlamentben és az Európai Néppárt csúcstalálkozóján is elmondta, hogy Magyarország kész tárgyalni a vitás kérdésekről, ugyanakkor nem kér "a lenéző brüsszeli megjegyzésekből". 
    "Elvárjuk a magyaroknak járó tiszteletet, és felhívjuk a brüsszeli bürokraták figyelmét, hogy amíg ők hazánkkal vannak elfoglalva, addig Magyarország védi az illegális bevándorlással szemben az Európai Unió határát" - közölte a miniszter. Hozzátette: Johannes Hahn állításaival ellentétben a magyar kormány Európa-párti, ahogy a magyar emberek is. Magyarország ugyanakkor az erős nemzetek Európájában érdekelt, és fenntartja magának a jogot, hogy elmondja a véleményét.
    Az EU jelenleg reformokra szorul, "ezt tagadni ostobaság" - tudatta Szijjártó Péter. Kiemelte: az egyik legfontosabb lépés, hogy a meglévő, közösen elfogadott szabályokat be kell tartani. Ilyen szabály a külső határok védelme, Magyarország ennek eleget tesz, az országnak is köszönhető, hogy ma kevesebb illegális bevándorló érkezik Európába. Magyarország nem változtat a bevándorlási politikáján, nem hagyja, hogy Brüsszel további jogköröket vonjon el a tagállamoktól, és ezzel "a bizonytalanság felé lökje a kontinenst" - közölte a miniszter.
    Úgy fogalmazott: "itt az ideje, hogy Brüsszelben a tények fontosabbak legyenek a véleményeknél, és (...) az illegális bevándorlást végre Brüsszel is a legfontosabb kihívásnak tekintse, és úgy is kezelje."