Gedeon napja van. | 2024.03.28

Újabb bevándorlókat mentett meg az Égei-tengeren szolgálatot teljesítő román őrhajó

2017-05-01 13:29:00

Újabb ázsiai migránsokat mentett meg a román parti őrség őrhajója, amely az európai uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) megbízásából teljesít szolgálatot az Égei-tengeren - közölte hétfőn a román határrendészet.

    Az eset múlt kedden történt, amikor hajnali két órakor a román hajó egy Törökország felől közeledő kisméretű gumicsónakot észlelt a görög felségvizeken. A csónakban 38 ember - 11 férfi, 10 nő és 17 gyerek - zsúfolódott össze, akik állításuk szerint Irakból, Szíriából, és Kuvaitból indultak útnak, hogy eljussanak az Európai Unióba.
    Mivel a migránsok közvetlen életveszélyben voltak, és csónakjuk bármikor elsüllyedhetett volna, a román hajó felvette őket fedélzetére, majd néhány óra múlva biztonságban partra tette őket Híosz szigetén, hogy a görög hatóságok a bevándorlókkal kapcsolatos eljárásokat (egészségügyi ellátás, azonosítás, nyilvántartásba vétel, ujjlenyomatvétel) - elvégezhessék.
    A román határrendészet legutóbb múlt kedden tett közzé videofelvételt a román őrhajó egy másik mentőakciójáról, amelyen az látható, amint több mint ötven ázsiai migráns egymást taposva és vízbe lökve próbál felkapaszkodni a román hajóra, feltehetően azért, mert túlzsúfolt gumicsónakjukat a török parti őrség hajója is utolérte. Az esetről kiadott kommüniké szerint ezek a bevándorlók is biztonságban elérték Híosz szigetét, a felvételből pedig kiderült, hogy a török hajó valójában segített a menekülőknek, megtámasztva csónakjukat, amíg mindegyiküket felhúzták a román hajó fedélzetére.
    A román parti őrség MAI 1102 jelzésű hajója január óta vesz részt az Európába tengeri úton érkező bevándorlók felkutatásában és kimentésében az EU tengeri határait ellenőrző EPN Poseidon Sea elnevezésű Frontex-misszió keretében és ez idő alatt már több mint hétszáz életveszélyben lévő migránst mentett meg az Égei-tengeren.