Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Brexit-tárgyalásokra vonatkozó irányelvek jóváhagyásával megkezdődött a "huszonhetek" vezetőinek találkozója

2017-04-29 17:29:00

Megkezdődött az Egyesült Királyság uniós kilépése (Brexit) után bennmaradó huszonhét tagország állam- és kormányfőinek ülése szombat délután Brüsszelben, és a résztvevők rögtön a találkozó kezdete után megállapodtak a Brexit-tárgyalásokra vonatkozó iránymutatásaikról.

    Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke ez utóbbiakról - Twitter-üzenetében - azt közölte, hogy "szilárd és tisztességes" politikai mandátummal ruházzák fel az EU tárgyalódelegációját. Hozzátette, hogy az irányelveket egyhangúlag támogatták a tagországok állam- és kormányfői.
    A brüsszeli találkozó középpontjában a britek távozásának kérdése áll.
    Az ülés résztvevőinek küldött meghívólevelében Tusk azt hangsúlyozta: akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatairól, ha a megfelelő ütemben haladnak az egyeztetések a brit kilépéssel kapcsolatos megállapodás főbb kérdéseiről, az állampolgárok jogairól, a brit pénzügyi kötelezettségekről, illetve az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti határellenőrzés ügyéről.
    Elemzők szerint nem várhatók komolyabb viták a szombati ülésen, mivel a tagállamok képviselői már a héten megegyeztek a közös tárgyalási pozícióról.
    Egyes források ugyanakkor arról számoltak be, hogy a résztvevők érinthetik a jelenleg Londonban működő uniós ügynökségek - az Európai Bankhatóság (EBA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) - költözésének kérdését, valamint a Törökországgal kapcsolatos uniós politikát is.
    Az Európai Bizottság a tanácsi irányelvek elfogadását követően fog javaslatot tennie az egyeztetések megindítására, amelyet még a tagállamok kormányainak is jóvá kell hagyniuk. Sokak szerint a "valódi" tárgyalások azonban csak a június 8-ai brit előrehozott választások után kezdődhetnek majd meg.