Andrea napja van. | 2024.04.18

Kárpát-medencei magyar iskolások nemzetközi matematikaversenye kezdődött Beregszászon

2017-04-28 19:30:00

A Kárpát-medence különböző országaiban élő magyar általános iskolai diákok hagyományos nemzetközi matematikaversenye kezdődött pénteken Beregszászon, a vetélkedőn több mint 300 diák méri össze tudását.

    A negyedik alkalommal megrendezett matematikaversenyen, amelynek ezúttal a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola ad otthont, Kárpátalja mellett Magyarországról, Erdélyből, a Felvidékről és Délvidékről érkezett 5-8. osztályos tanulók vesznek részt. A Kárpátalján másodízben tartott megmérettetést a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség (KMPSZ), a Rákóczi-főiskola és a GENIUS Jótékonysági Alapítvány szervezte.
    Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke, a Rákóczi-főiskola rektora az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás után a matematikatanárok voltak azok, akik leghamarabb egymásra találva először szerveztek nemzetközi matematikaversenyt a Kárpát-medence különböző országaiban élő magyar diákok számára, mindenekelőtt középiskolásoknak. A pedagógusok azonban rájöttek, hogy a középiskolában a diákok csak akkor sajátíthatják el sikerrel a matematikát, ha azt már az általános iskolában odaadással tanulják, amihez jó ösztönzést jelentenek a nemzetközi megmérettetések - tette hozzá. A szakember nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy idén ismét Kárpátalja, és azon belül a Rákóczi-főiskola adhat otthont a rangos vetélkedőnek, amelyre több mint háromszázan jelentkeztek. A matematikaverseny nemzetközi magyar mezőnye egységes szempontok szerint méri össze tudását, s ez, mivel jelentős kihívás, komoly felkészülésre ösztönzi a kárpátaljai magyar iskolák tanulóit is - emelte ki.
    Orosz Ildikó azt is elmondta, hogy a négynapos vetélkedőn részt vevő diákokat és az őket kísérő tanárok számára számos kulturális programot szerveztek. A Kárpátaljával történő ismerkedés során a vendégeket a Rákóczi-főiskola turisztika szakos hallgatói kalauzolják majd - fűzte hozzá. Egyúttal köszönetet mondott a matematikaverseny megrendezéséhez anyagilag hozzájáruló magyarországi hivataloknak, így mások mellett az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Miniszterelnökség kárpátaljai kormánybiztosságának, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye önkormányzatának, amelyek összesen hat és fél millió forinttal támogatták a rendezvényt.
    A IV. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny hétfőn ünnepélyes eredményhirdetéssel zárul. 

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány