Gedeon napja van. | 2024.03.28

Iraki keresztény területeken járt Fabiny Tamás evangélikus püspök

2017-04-27 06:14:04

Iraki felszabadított keresztény területeket látogatott meg Fabiny Tamás evangélikus püspök.

    Fabiny Tamás az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában felidézte: a térségben az elmúlt évezredekben, évszázadokban a kisebbségben élő keresztény közösségek számos nehézséggel néztek szembe. Az utóbbi néhány évtizedben különösen nagy veszéllyel kellett szembenézniük, főként a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet megjelenése óta. 
    A püspök - az Ökumenikus Segélyszervezet egyik alapító egyházának képviselőjeként - több ottani egyházi vezetővel is találkozott. Járt többek között Erbílben, egy másik településen pedig meglátogatott egy menekülttábort is. Elment Moszul-közeli városokba is, amelyeket 2014 augusztusában szállt meg az Iszlám Állam. Az egyik ilyen településen, ahol egy ház sem maradt épen, a helyi katolikus templom újraszentelésén is részt vett.
    A püspök felidézte, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet már 2003 óta segít a térségben, tavaly nyáron erbíli központtal pedig irodát is létrehozták. Így nem csak a távolból, hanem a helyszínen is segítenek. Az adományok szétosztása mellett fizikai és lelki segítséget is nyújtanak - emelte ki Fabiny Tamás.