Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Pálinka országkóstolóra még kéthétig lehet nevezni

2017-04-25 12:52:31

 

Az idei Pálinka országkóstolóra még kéthétig, május 5-ig lehet nevezni, mintákat küldeni - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

    Gál Péter közölte, 2015-től a tárca eredetvédelemért felelős helyettes államtitkársága a Pálinka Nemzeti Tanáccsal (PNT) közösen, az Országos pálinka és törkölypálinka versennyel együtt szervezi meg a Pálinka országkóstolót. Az eseményt az idén Esztergomban tartják meg, az eredményt pedig várhatóan június második felében hirdetik ki az Országházban.
    Hozzátette, a pálinkák közül 8 főkategóriában a két legjobb kerülhet majd be a főzőmesterek kiválóságait tartalmazó kiadványba, a Pálinkakiválóságok könyvébe.
    Mihályi László, a PNT elnöke elmondta: a Pálinkakiválóságok könyvét a szeptember 20-án kezdődő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) mutatják be a hozzá tartozó webes elérhetőséggel együtt. Hozzátette: tavaly az országos versenyre 327 mintát neveztek, és várhatóan az idén is 300 felett lesz a nevezések száma.
    A pálinkát népszerűsítő Nemzeti pálinkakiválóság programra és az országkóstolóra a múlt évben mintegy 8 millió forintot fordítottak - egészítette ki a helyettes államtitkár.
    Gál Péter az MTI kérdésére közölte, 2016-ban a kereskedelmi forgalomba került pálinkák után mintegy 3,2 milliárd forint folyt be az állami költségvetésbe. A bérfőzött párlatok után tavaly mintegy 7,2 milliárd forint jövedéki adót fizettek be, míg 2015-ben mintegy 8 milliárd forintot.
    A múlt évben 965 ezer hektoliterfok - egy hektoliterfok 2 liter 50 százalékos pálinkának felel meg - került kereskedelemi forgalomba, az előző évben pedig 908 ezer hektoliterfok. A bérfőzött párlat mennyisége 2016-ban 4,3 millió hektoliterfok volt, míg 2015-ben 4,8 millió hektoliterfokra rúgott.
    A magyar pálinka döntő hányada belföldön fogy el, a kivitel mennyisége elenyésző mértékű - mondta a helyettes államtitkár.