József napja van. | 2024.03.19

Több mint 600 dzsihadistát tartanak nyilván Belgiumban

2017-04-25 10:45:01

 

Több mint 600 dzsihadistát tartanak nyilván a terrorista harcosok belga adatbázisában, az adatok szerint eddig 121 dzsihadista tért vissza a Szíriából Belgiumba - közölte a La Libre Belgique című napilap kedden.

    A francia nyelvű lap beszámolója szerint a 2015 óta működő rendszerben mindazok szerepelnek, akik tagjai vagy szimpatizánsai valamely terrorista tevékenységet végző vagy tervező belga vagy külföldi csoportnak, egykori és jelenlegi szíriai harcosok, valamint olyanok, akiknél felmerült a gyanúja annak, hogy csatlakozni kívánnak valamely terroristaszervezethez, -csoporthoz, vagy kísérletet tettek arra, hogy elinduljanak Szíriába, hogy ott vegyenek részt az Iszlám Állam terrorszervezet harcaiban.
    Jan Jambon belga belügyminiszter információi szerint a listában felsorolt 629 harcos közül 276-an jelenleg is Szíriában harcolnak, és ez idáig 121-en tértek vissza onnan Belgiumba. Közülük mindössze 44-en vannak börtönben. A Belgiumban tartózkodó nyilvántartottak közül 82-en megpróbáltak Szíriába szökni, ezért az Iszlám Állam tagjaiként tartják őket számon a hatóságok.
    A lapban közzétett táblázat szerint a szélsőséges nézeteket vallóként vagy az Iszlám Állam katonájaként számon tartottak legtöbbje a belga fővárosban lakik, 271-en. A nagyvárosok közül a legkiemelkedőbb Antwerpen, ahonnan 133-an kerültek fel a listára, a francia ajkú Liege-ből mindössze 16-an.
    A lap beszámolója szerint Koen Geens belga igazságügyi miniszter bejelentette, hogy a belga börtönőrök közül a jövőben nem csak az újonnan szerződöttek, hanem a régebbi alkalmazottak közül is a lehető legtöbben, mintegy 7 ezren részt fognak venni a radikalizmus megelőzését célzó képzésen. A tanfolyamok célja, hogy időben észrevegyék és hatékony válaszlépéseket tudjanak tenni a fogvatartottak között terjedő radikalizmus ellen. A hatóságok nyilvántartása szerint jelenleg mintegy 450 fogvatartott esetében áll fent a vallási radikalizálódás kockázata - tették hozzá.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány